Categories:

Dokler vaša pogačica ostane v stegneničnem žlebu, lahko brez težav hodite, tečete, sedite, stojite in se gibate.

Ko pa pogačica zdrsne iz stegneničnega žleba, se pojavijo problemi in bolečine.

VZROKI

 

Pogačica povezuje mišice na sprednji strani stegna z golenico. Ko krčite ali iztegujete koleno, se pogačica premika navzdol ali navzgor. Stegnenica ima v predelu kolena žleb v obliki plitve črke V. Pri normalnih kolenih se pogačica lepo prilega v stegnenični žleb. Če je žleb neraven, preplitev ali je pogačica neidealno položena v sredino žleba, lahko pride do delnega ali kompletnega izpaha pogačice. Do izpaha pogačice lahko pride tudi pri direktni poškodbi kolena.

Tudi če do izpaha pogačice ne pride, ampak je le ta le nepravilno nameščena v stegneničnem žlebu, pride do težav.

Možnih je več oblik nestabilnosti, od le rahlo nepravilno položene pogačice do popolne kronične dislokacije. Pri vsaki od teh stopenj pride do različnih težav in simptomov. Seveda vsaka od teh stopenj zahteva različno zdravljenje.

SIMPTOMI

 

  • Koleno se deformira in ni možno več prenašati teže.
  • Pogačica zdrsne na stran.
  • Zatikanje kolena med gibanjem.
  • Bolečine v sprednji strani kolena, ki se ojačajo z aktivnostjo.
  • Bolečine pri sedenju.
  • Okorelost kolena in slabša gibljivost.
  • Pokanje in škripanje med gibanjem.
  • Otekanje.

DIAGNOZA

 

Za postavitev diagnoze je zelo pomembna anamneza (bolnikov opis same poškodbe in težav in občutkov, ki jih po poškodbi ima). Za tem bo ortoped opravil klinični pregled kolena. Za postavitev diagnoze je potrebno tudi RTG slikanje, ki pokaže položaj pogačice v stegneničnem žlebu. Pogosto se nato odločimo za CT preiskavo ali preiskavo z magnetno resonanco.

ZDRAVLJENJE

 

Če je prišlo do kompletnega izpaha pogačice iz žleba, je najprej potrebna naravnava oziroma repozicija pogačice nazaj v žleb. Zelo pogosto pride do tega spontano, brez zdravniške asistence. Če pa ostaja pogačica izpahnjena iz sklepa, je potrebna repozicija v anesteziji.

Pri izpahu pogačice pogosto pride do okvare hrustanca pod pogačico in na stegneničnem žlebu. V tem primeru včasih opravimo artroskopijo kolena, pri kateri zgladimo poškodovan hrustanec.

Če je pogačica le delno izpahnjena, oziroma nepravilno leži v stegneničnem žlebu, običajno predlagamo nekirurško zdravljenje s krepitvijo mišic stegna, kar pripomore k boljšemu drsenju pogačice v žlebu. Vaje je potrebno izvajati redno. Kot del fizikalne terapije predlagamo kolesarjenje in plavanje. Pogosto je koristna tudi kolenska ortoza (opornica) s podporo pogačice. Če so bolečine hujše, pride seveda v poštev tudi počitek, hlajenje in uporaba nesteroidnih antirevmatikov v obliki zunanjih mazil ali gelov in tablet.

Če se izpahi pogačice večkrat ponavljajo, pride v poštev operativna terapija, pri kateri rekonstruiramo poškodovano vez, ki preprečuje zdrs pogačice na zunanjo stran in/ali popravimo druge anatomske nepravilnosti sklepa, ki so razlog za ponavljajoč se izpah. Če se odločimo za tovrstno, težjo operativno terapijo, je pred tem potrebna natančna predoperativna diagnostika s CT preiskavo. Na osnovi te preiskave lahko natančno ugotovimo, kaj je razlog za ponavljajoč se izpah in se na osnovi tega odločimo o vrsti operacije, ki jo bomo opravili na vašem kolenu.

Comments are closed

Področja zdravljenja