Categories:

Rekonstrukcija sprednje križne veziRekonstrukcija sprednje križne vezi je operacija, s katero nadomestimo sprednjo križno vez, ki leži v sredini kolena, z novo vezjo.

Sprednja križna vez je eden izmed glavnih ligamentov, ki stabilizirajo koleno. Sprednja križna vez je ligament v sredini kolena, ki preprečuje gibanje golenice v smeri proti naprej glede na stegnenico. Če imate raztrgano sprednjo križno vez, lahko to povzroča nestabilnost kolena med fizično aktivnostjo. Raziskave so pokazale, da raztrganina križne vezi vodi v ponavljajoče se zmikanje kolena, kar nato dodatno povzroči okvare na hrustancu, meniskusih in lahko vodi postopno v obrabo kolena.

Operacija se običajno opravi s pomočjo artroskopije kolena. Med artroskopijo ustavimo v koleno majhno kamero, ta je priključena na video monitor. Med operacijo pregledamo tudi druge kolenske strukture, če najdemo istočasno tudi poškodbo meniskusa, lahko kirurg istočasno reši tudi ta problem. Operacija se opravlja v splošni anesteziji ali pa vam anesteziolog z blokado v predel hrbtenice omrtviči spodnje ude. O vrsti anestezije, ki je za vas najbolj primerna, se boste pogovorili z anesteziologom.

Med operacijo kirurg odstrani ostanke stare sprednje križne vezi, pod artroskopsko kontrolo se napravi kostne kanale v golenici in stegnenici, skozi katere se nato potegne transplantat, ki nadomesti sprednjo križno vez. Operacija se opravi artroskopsko (kolenski sklep se ne odpira). Transplantat se fiksira na golenico in stegnenico na različne načine, dokler se le ta dokončno ne vraste v kost. Za odvzem transplantata in njegovo fiksacijo je običajno potrebno v predelu kolenskega sklepa napraviti še nekaj manjših rezov.

Resorbilni vijak za fiksacijo transplantata

Resorbilni vijak za fiksacijo transplantata

Kratek prikaz rekonstrukcije sprednje križne vezi

IZBIRA TRANSPLANTATA

Transplantat za rekonstrukcijo sprednje krizne vezi

Za rekonstrukcijo lahko uporabimo več različnih transplantatov. Zaenkrat v Sloveniji še ni možna uporaba transplantatov, odvzetih od mrliča (alograft), tako da za rekonstrukcijo sprednje križne vezi uporabljamo enega izmed transplantatov, ki ga odvzamemo iz predela vašega kolenskega sklepa (avtograft). Rutinsko uporabljamo dva različna transplantata. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti.

Patelarni ligamentnahaja se na sprednji strani kolena in povezuje pogačico z golenico. Za rekonstrukcijo sprednje križne vezi odvzamemo srednjo tretjino ligamenta z drobnim koščkom kosti z golenice in pogačice. Ta metoda še vedno v svetu predstavlja tako imenovani »zlati standard«, z odličnimi in zelo predvidljivimi rezultati. Glavne slabosti so, da je za odvzem transplantata potrebno napraviti na sprednjem delu kolena nekoliko večji rez, kar je kozmetsko manj ugodno, tudi bolečin je zato v zgodnjem pooperativnem obdobju nekoliko več. Dodatna slabost je tudi v tem, da imajo nekateri bolniki po takšni operaciji dolgoročno težave s klečanjem.

Kiti semitendinosis in gracilis ti dve kiti se nahajata na notranji strani kolena. Prednosti so manjši rez, nekoliko manjše bolečine. Slabosti so v tem, da se ti dve kiti nekoliko počasneje vraščata v kost, zato je dovoljena vrnitev v športno aktivnost nekoliko kasneje. Po operaciji je tudi nekoliko zmanjšana mišična moč krčenja kolena.

ALI JE REKONSTRUKCIJA SPREDNJE KRIŽNE VEZI NUJNO POTREBNA?

Ne, zdravljenje je lahko tudi brez operacije. V tem primeru je potrebno s pomočjo fizioterapevta čim bolj okrepiti stegenske mišice, redno izvajati vaje. Običajno je potrebno tudi prilagoditi fizično aktivnost. Brez težav je možna hoja, tek, plavanje, kolesarjenje in lažji športi ter normalne življenjske aktivnosti. Najbolj problematične pa so športne aktivnosti kot so smučanje, nogomet, košarka, rokomet… Slabost neoperativnega zdravljenja je v tem, da se v več kot 50% ponavljajo poškodbe kolena, kar lahko povzroči dodatne okvare v kolenskem sklepu. V primeru neoperativnega zdravljenja je možna uporaba boljših, kolenskih štiritočkovnih opornic, s katerimi je možna tudi bolj zahtevna športna aktivnost, so pa te opornice robustne in manj primerne za vsakodnevno rabo. Mlajši kot je pacient, bolj svetujemo operacijo, starostne omejitve pa ni.

REHABILITACIJA

Fizikalna terapija je ključni del uspešne rekonstrukcije sprednje križne vezi. Z vajami začnemo takoj po operaciji. Po operaciji se koleno hladi z ledom. Postopno je potrebno koleno razgibati, okrepiti mišično moč, predvsem pa čim prej doseči polno iztegnitev kolena. Pomembna je discipliniranost in resen pristop bolnika, ki je operiran, in zelo natančno upoštevanje navodil ortopeda, fiziatra in fizioterapevta. Že prvi pooperativni dan pričnemo z mobilizacijo ob opori bergel in obremenjevanjem operirane noge do bolečine. Večina bolnikov uporablja bergle do tri tedne. Z novimi kirurškimi tehnikami in novimi tehnikami za fiksacijo transplantata je možna uporaba pospešenega rehabilitacijskega protokola. Kljub temu pa je rehabilitacija zaključena, ko je transplantat čvrsto vraščen v kost. Običajno je to po petih do sedmih mesecih (odvisno tudi od vrste transplantata).

KOMPLIKACIJE IN REZULTATI

Ob dobri kirurški tehniki, dobri rehabilitaciji in natančnem upoštevanju navodil je rekonstrukcija sprednje križne vezi zelo uspešna operacija. Uspešnost operacije je med 90 do 95 %. Kljub temu pa so seveda možne komplikacije:

  • komplikacije povezane z anestezijo,
  • alergične reakcije,
  • krvavitev,
  • okužba,
  • poškodbe živcev,
  • slaba gibljivost kolena,
  • bolečine,
  • oslabelost kolena,
  • rezidualna nestabilnost.
Področja zdravljenja