Endoproteza kolena

KolenoEndoproteza kolena je umetni sklep, s katerim kirurg med operacijo nadomesti prizadete dele kolena. Obstaja več vrst endoprotez, o tem katera je najprimernejša za vas, se bomo odločili pred operacijo.

KOLENSKI SKLEP

Koleno je največji sklep v človeškem telesu. Povezuje stegnenico, golenico in pogačico. Med stegnenico in golenico sta še dva meniskusa. Stabilnost sklepov dajejo dve stranski vezi in dve križni vezi. Na sprednji strani kolena pa se stegenske mišice pripenjajo  na golenico preko vezi in pogačice. V sklepu so kosti obdane z hrustancem. Sklep obdaja sklepna ovojnica, ki izloča sklepno tekočino, ta maže sklep in prehranjuje hrustanec.

VZROKI BOLEČINE IN OMEJENE GIBLJIVOSTI KOLENA

Najpogostejši vzrok bolečine in omejene gibljivosti je artroza (»obraba«). To je bolezen, pri kateri se hrustanec mehča, lušči in postopno izginja. Pojavijo se kostni izrastki (osteofiti). Zadebeli se sklepna ovojnica, spremeni se sklepna tekočina. Vzrok artroze je večinoma neznan, govorimo o primarni artrozi. Pogosta pa je artroza posledica poškodbe (zlom v predelu kolena, odstranitev meniskusov, raztrganine kolenskih vezi). Ko bolezen napreduje se postopno zmanjšuje gibljivost sklepa. Vse to spremlja bolečina; v začetku blaga in na koncu lahko zelo huda.

ALI JE VSTAVITEV ENDOPROTEZE KOLENA PRIMERNA ZA VAS?

O tem začnemo razmišljati, ko vas osebni zdravnik napoti v ortopedsko ambulanto na prvi pregled. Koristno se je posvetovati z družinskimi člani, z osebnim zdravnikom in ortopedom, ki vas bo operiral. Vendar pa se morate odločiti sami.
Najprimernejša starost za zamenjavo kolena je med 60 in 80 letom starosti, vendar je presoja ortopeda o ustreznosti operacije vedno individualna.
Priporočilo za poseg je odvisno od stopnje bolečine, zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in od splošnega zdravstvenega stanja.
Operativni poseg vam svetujemo, če:

 • bolečina v kolenu omejuje normalne vsakodnevne aktivnosti kot so hoja, hoja po stopnicah, usedanje in vstajanje
 • bolečina ne mine niti v mirovanju in ne po zdravilih proti bolečinam
 • se bolečina pojavi tudi med dnevnim ali nočnim počitkom
 • se razvija deformacija kolena in se slabša gibljivost
 • protivnetna zdravila slabo prenašate
 • drugo zdravljenje (npr. fizioterapija, blokade, manjši operativni posegi) ne prinesejo izboljšanja

Vedeti morate, da vstavitev umetnega kolena ni življenjsko nujna operacija, lahko pa izboljša kvaliteto vašega življenja. Izjemnega pomena je vaša sposobnost in pripravljenost sodelovati pri okrevanju po operaciji. Le aktivna krepitev stegenskih mišic po operaciji omogoča normalno hojo. Zato se morate na operacijo primerno pripraviti.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE OB ZAMENJAVI KOLENSKEGA SKLEPA?

Pomemben dejavnik pri odločitvi za operativni poseg je razumevanje kaj se s posegom lahko pridobi in kaj ne. Večina operirancev občuti pomembno zmanjšanje bolečine in občutno izboljšanje sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Zamenjava sklepa pa vam seveda ne bo povečala zmogljivosti, ki so bile okrnjene že pred začetkom težav s kolenom. Po operativnem posegu vam bomo svetovali hojo po ravni podlagi, kolesarjenje, plavanje, golf in tek na smučeh… Odsvetovali pa vam bomo tek  in agresivne športe ter jogo. Po operaciji se izogibajte prevelikim naporom in prenašanju težkih bremen.
Že pri normalni aktivnosti se tudi umetno koleno obrablja. Ukvarjanje z zahtevnimi športi, prekomerni napori ali prekomerna telesna teža to obrabo še pospešita in povzročita omajanje proteze in ponovne bolečine.

KAJ STORITI PRED OPERATIVNIM POSEGOM?

Nekaj tednov pred operativnim posegom naj vas pregleda vaš osebni zdravnik in vas, če je potrebno, napoti v določeno specialistično ambulanto. Vse kronične bolezni morajo biti pred operacijo urejene.

Po operaciji bo potrebna transfuzija krvi, zato vam svetujemo, da se odločite za autotransfuzijo. To pomeni, da vam pred operacijo odvzamemo vašo kri, jo shranimo in jo nato med in po operaciji vrnemo. S tem se izognete morebitnim zapletom ob transfuziji tuje krvi. Za totalno endoprotezo kolena je običajno potreben en odvzem krvi, za minimalno invazivni kirurški pristop za implantacijo unikondilarne proteze pa avtotransfuzije običajno ne svetujemo. Če se odločite za avtotransfuzijo vam svetujemo, da pokličete Oddelek za transfuziologijo SB Novo mesto na telefonsko številko 07 3916574 takoj, ko dobite  potrjen datum operacije. Dogovorili  se boste  za natančen datum odvzema vaše krvi. Napotnico za autotransfuzijo bomo izdali v ortopedski ambulanti ali pa vam jo bo izdal osebni zdravnik.

Da bi se izognili morebitnim pooperativnim zapletom, je potrebno imeti urejen krvni pritisk, krvni sladkor, morebitno terapijo revmatoidnega artritisa, motenj srčnega ritma, ledvične bolezni ali drugih spremljajočih bolezni. Bolniki s pogostimi vnetji sečil morajo opraviti urološki pregled, isto velja za moške, ki imajo težave s prostato.

Pripravo na operativni poseg boste pričeli pri vašem osebnem zdravniku, kjer boste opravili vse predoperativne preiskave (hemogram, elektroliti, sečnina, kreatinin, glukoza, SR, CRP, PČ, INR, osnovne preiskave urina, EKG, RTG p.c.). Z izvidi vseh opravljenih preiskav boste prišli na pregled v Preanesteziološko ambulanto k anesteziologu. Sporočili vam bomo točen termin pregleda in  seznam vseh potrebnih preiskav, ki jih boste pred tem opravili pri osebnem zdravniku. Osebni zdravnik bo presodil, če potrebujete o sposobnosti za operativni poseg tudi mnenje internista in vas v tem primeru napotil na pregled, njegovo mnenje pa  prinesite v preanesteziološko ambulanto V primeru spremljajočih bolezni prinesite tudi izvide in mnenja področnih specialistov.
Zdravnik anesteziolog bo podal dokončno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, pogovorili se boste lahko o vsem, kar vas zanima v zvezi z narkozo, ki bo potrebna za izvedbo operativnega posega.  Najpogostejša načina anestezije sta spinalna ali epiduralna anestezija (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol, in splošna anestezija, pri kateri med posegom spite. Anesteziolog se bo z vami pogovoril o obeh možnostih in vam svetoval za vas najprimernejši način anestezije. Pogovorili se boste lahko tudi o različnih možnostih za lajšanje pooperativne bolečine.

Ob sprejemu v bolnišnico prinesite s seboj zdravila, ki jih redno uživate.

Če ste na terapiji z Marivarinom, Aspirinom ali drugimi zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi bo pred operacijo potrebna posebna priprava, o tem se boste pogovorili z osebnim zdravnikom, internistom in anesteziologom.

Dva tedna pred operacijo opustite za lajšanje bolečin nesteroidne antirevmatike (Ketonal, Naklofen, Voltaren, Brufen…), ta dva tedna za lajšanje bolečin uporabljajte druga zdravila (Tadol, Tramal, Lekadol, Daleron…)- o tem se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Pred operacijo morajo biti odstranjena vsa vnetna žarišča, kožne bolezni, razjede, razni izpuščaji, znaki kroničnega otekanja goleni, urejeno mora biti tudi zobovje.
Po odpustu iz naše bolnišnice v domačo oskrbo boste še nekaj časa potrebovali pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Svetujemo vam, da si pred odhodom v bolnišnico poiščete in zagotovite pomoč s strani svojcev ali znancev in tako preprečite nevšečnosti, ki se lahko pripetijo po vrnitvi domov. V domačem okolju vam bodo določene prilagoditve olajšale okrevanje:

 • čvrsto pritrjeni oprimki v kopalni kadi ali tušu in ob straniščni školjki
 • stabilen stol ali klop za uporabo pri tuširanju
 • stabilen stol z naslonjalom za roke in čvrsto oblazinjenim sedežem
 • umivalna goba z ročajem
 • palica za oblačenje nogavic in dolga žlica za čevlje
 • varnostna ograja na stopnišču
 • odstranjene vse nepritrjene preproge in električne žice s tal
 • začasno bivanje v prostoru brez stopnic, ker je hoja po stopnicah v zgodnji fazi težavna

Po operaciji bo potrebno povijanje nog z elastičnimi povoji, veliko enostavnejše pa so elastične, kompresijske nogavice. Če se odločite za uporabo nogavic po operaciji, pa morate že pred operacijo obiskati ustrezno trgovino, ki ponuja medicinske pripomočke, kjer vam bodo noge izmerili in izdali ustrezne nogavice.
Če imate težave s prekomerno telesno težo, je potrebno pred operativnim posegom shujšati, saj boste tako lažje in hitreje okrevali, pa tudi možnost komplikacij po operaciji je bistveno manj.

PRIPRAVA NA OPERATIVNI POSEG

V bolnišnico boste sprejeti en dan pred operacijo. S seboj prinesite potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja, napotnico za sprejem, vse izvide in rentgenske slike, zdravila, ki jih redno jemljete in par dokomolčnih bergel, ki jih kupite v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Priporočamo vam, da imate v bolnišnici svojo obutev (copate), ki je na nogah stabilna in ne drsi.
Za sprejem se najprej javite v sprejemni pisarni v avli kirurškega oddelka, kjer vas bodo vpisali, nato pa vas napotili v sprejemno kirurško ambulanto v kleti bolnišnice, kjer vas bo pregledal zdravnik. Od tu vas bo medicinska sestra pospremila do enote za centralni sprejem v prvem nadstropju, kjer boste opravili vse postopke sprejema v bolnišnico, potem pa vas bo odpeljala na ortopedsko- travmatološki odsek, kjer vas bodo medicinske sestre in zdravstveni tehniki namestili v bolniško sobo in pripravili na operativni poseg.
Če boste naročeni za sprejem v nedeljo, se javite v urgentni kirurški ambulanti (v pritličju kirurškega oddelka), od koder vas bodo napotili direktno na ortopedsko- travmatološki oddelek.
Pred operacijo vas bo sprejel ortoped, ki vas bo operiral in se pogovoril z vami.
Vašo dokumentacijo s priloženimi izvidi bomo predstavili anesteziologu, ki bo z vami med operativnim posegom. Dal vam bo potrebno anestezijo in predpisal način zdravljenja bolečine po operaciji.
Na dan pred operacijo smete po lahkem kosilu (juha) do polnoči še piti, nato pa ostanite popolnoma tešč do operativnega posega.
Popoldne pred operacijo boste dobili tudi odvajalna sredstva.
Na večer pred operacijo boste dobili injekcijo, ki prepreči nastajanje krvnih strdkov (injekcijo nizko molekularnega heparina- Fraxiparine) v predel trebuha. Namen je zaščita pred trombozo.

DAN OPERATIVNEGA POSEGA

Na dan operacije se zjutraj še enkrat stuširajte in oblecite čisto pižamo. Med posegom ne smete imeti nalakiranih nohtov ali šminke na obrazu.
Po operaciji boste morda premeščeni v enoto intenzivne terapije, to bo precenil anesteziolog. Pred odhodom v operacijske prostore odstranite nakit, zobno protezo, kontaktne leče, slušni aparat.

OPERATIVNI POSEG

Operacija traja običajno 60 do 120 minut. Med operacijo vam bomo odstranili poškodovani hrustanec in kost, nato pa vstavili nov sklep, ki zagotovi funkcijo kolena. Že pred operacijo bomo za vas izbrali najprimernejši tip proteze.

PO OPERATIVNEM POSEGU

Po končani operaciji vas bodo iz operacijske dvorane premestili v prebujevalnico. To je posebej opremljena soba, kjer je mogoč poostren nadzor vašega zdravstvenega stanja neposredno po operaciji. Tu boste ostali nekaj ur.
Po tem vas bodo premestili nazaj na oddelek. Med ležanjem v postelji boste imeli nogi iztegnjeni na ravni podlagi. Koleno bomo hladili z ledom.
S fizioterapevtko boste izvajali dihalne vaje in aktivne vaje s stopali za poživitev krvnega obtoka. S tem boste preprečili zastoj krvi v venah in nastanek strdka. Te vaje morate ponavljati večkrat dnevno. Dihati morate globoko in se pogosto izkašljati.
Posebno pozornost bomo po operaciji posvetili opazovanju operativne rane, morda boste imeli po operaciji iz rane izpeljano drenažno cevko, ki jo nato običajno odstranimo naslednji dan. Po operaciji boste dobivali infuzijske raztopine, antibiotično zaščito, zdravila proti bolečinam. Na dan po operaciji lahko uživate samo tekočino v omejeni količini, priporočamo nesladkan čaj.

PRVI POOPERATIVNI DAN

Še naprej boste dobivali predpisana zdravila in infuzijske raztopine, lahko boste začeli jesti hrano.
S pomočjo fizioterapevtke se boste posedli z nogami preko postelje. Če bo dopuščalo vaše splošno počutje, boste lahko vstali. Pred vstajanjem morajo biti noge vedno povite od prstov do dimelj z elastičnim povojem, lahko pa oblečete ustrezno elastično nogavico, ki preprečuje zastajanje krvi v spodnjih udih. Na začetku ne vstajajte sami, pomagala vam bo fizioterapevtka, nasploh upoštevajte navodila fizioterapevta.
S pomočjo fizioterapevtke boste začeli z vajami za razgibavanje kolena in krepitev mišic po programu. Vaje redno izvajajte tudi sami. Še naprej bomo koleno stalno hladili z ledom ali hladilno napravo. Koleno boste razgibavali tudi na posebni mehanični opornici- kineteku, namen je zmajšati oteklino izboljšati prekrvavitev in gibljivost kolena.
Pri umivanju, hranjenju, posedanju v postelji, obračanju vam bodo pomagale medicinske sestre.
24 do 36 ur po operaciji vam bomo previli rano, kontrolirali hemogram in odstranili sukcijske cevke in urinske katetre.

DRUGI POOPERATIVNI DAN

S pomočjo fizioterapevtke boste pričeli z vstajanjem in hojo. Pri hoji je potrebna delna razbremenitev operirane noge. Hodili boste s polaganje celega stopala (pete in prstov hkrati in ne najprej peta, potem prsti).
Pričeli boste z razgibavanjem v postelji. Vaje izvajajte vsaj trikrat na dan in ne pozabite še vedno je potrebno izvajati vaje za stopala in gležnje, ter dihalne vaje.

TRETJI IN NADALJNI DNEVI PO OPERACIJI

Z vsakim dnem boste bolj samostojni, bolj aktivni. Pred vstajanjem ne pozabite na povijanje nog ali uporabo elastičnih nogavic. Izvajali boste enak program vaj v postelji, s pogostejšim vstajanjem in daljšo hojo s pomočjo bergel.
Čimprej je potrebno doseči polno iztegnitev kolena in pokrčiti koleno vsaj do 90 stopinj, sicer funkcija kolena ni možna.
Opravili bomo rentgensko slikanje vašega novega kolena.
Postopno boste pričeli s hojo po stopnicah. Ko jo boste osvojili ste pripravljeni za odhod domov.
12. dan po operaciji vam bodo odstranili šive oz. kovinske sponke. Dokler rana ni povsem suha in zaprta se izogibajte njenemu močenju.
Predvidoma boste odpuščeni iz bolnišnice 5. do 12. dan po operaciji. Odpustnico boste dobili ob odpustu ali po pošti domov.

OKREVANJE PO ODPUSTU IZ BOLNIŠNICE

Rehabilitacijo boste nadaljevali v zdravilišču 2 do 3 tedne. Predlog za zdraviliško zdravljenje bomo podali v bolnišnici po operativnem posegu ali kasneje na kontrolnih ambulantnih pregledih.
Po operaciji je potrebno čim prej okrepiti stegenske mišice, le tako bo lahko delovanje kolena normalno. To je lahko dolgotrajen proces, ki lahko traja od 3 do 6 mesecev.
Po odpustu iz zdravilišča boste dobili navodila za nadaljno rehabilitacijo, ki jo boste sami izvajali doma.
Na kontrolni pregled k ortopedu, ki vas je operiral boste naročeni približno 3 do 5 tednov po operaciji. Na kontrolnem pregledu včasih opažamo slabo gibljivost kolena. Vzrok temu je premajhna aktivnost bolnikov doma po odpustu iz zdravilišča. Trudite se imeti do konca iztegnjeno koleno in si pod koleno ne podlagate blazin.
Po končani rehabilitaciji naj bi bolnik hodil brez pripomočkov in brez bolečin.
Nogi si je potrebno povijati z elastičnim povojem do pričetka polnega obremenjevanja noge.
35 dni po operaciji morate dobivati nizkomolekularni heparin v obliki injekcij v podkožju v predelu trebuha. Uporabljajo se injekcije za enkratno uporabo z določeno dozo zdravila. Še pred odhodom domov vas bomo naučili, da si boste injekcije sami dajali, ali pa bomo naučili vaše svojce. Te injekcije so potrebne zaradi preprečevanja nastajanja krvnih strdkov v žilah.

MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA KOLENA

To pomeni, da kolensko protezo vgradimo  z minimalno invazivnim kirurškim pristopom. Pri tem je kožni rez manjši, manjši je tudi rez na sklepni ovojnici. Predvsem pa je pomembno, da pri kirurškem pristopu ne prekinemo nobene mišice ali kite ampak uvajamo inštrumente med njimi. Zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.
Prednosti minimalno invazivne operacije so zato naslednje:

 • manjša izguba krvi
 • manjše  bolečine po operaciji
 • manjša poškodba mišic in kit
 • hitrejša povrnitev gibljivosti kolena
 • bolj kozmetska brazgotina
 • hitrejše okrevanje po operaciji
 • krajša ležalna doba v bolnišnici

Najbolj primerni kandidati za tovrstno operacijo so mlajši, suhi, zdravi in motivirani za hitro okrevanje. Bolj pogosto to metodo uporabljamo pri vgraditvi unikondilarne kolenske endoproteze (»polovično umetno koleno«).
Je pa minimalno invazivna operacija za kirurga tehnično precej bolj zahtevna, saj je osnovni cilj operacije seveda še vedno dolgoletno preživetje umetnega kolena ob dobri funkciji.

MOŽNI ZAPLETI IN NJIHOVO PREPREČEVANJE

Po vstavitvi endoproteze kolena so zapleti zelo redki.
Okužba kolenskega sklepa se pojavi v manj kot 2% primerov. Še redkeje nastopi srčna ali možganska kap. Spremljajoče kronične bolezni povečajo verjetnost zapletov, s pojavom zapletov se okrevanje po posegu podaljša.
Med posegom lahko pride do okvare živcev, posledica tega je omrtvičenost kože in zmanjšana moč ustreznih mišic.
Venska tromboza - pri vseh operacijah, še posebej pa pri operacijah kolka in kolena lahko pride do nastanka krvnih strdkov v venah nog. To preprečujemo z elastičnimi povoji in injekcijami nizko molekularnega heparina, ki jih boste dobivali 35 dni po operaciji.
Opozorilni znaki globoke venske tromboze so:

 • bolečina v mečih
 • občutljivost in rdečina v predelu nad ali pod kolenom
 • oteklina v mečih, gležnju in stopalu

Opozorilni znaki pljučne embolije (krvni strdek v pljučih) so:

 • težko dihanje
 • bolečina v prsnem košu
 • vztrajna bolečina v prsih z spremljajočim kašljem

V primeru pojavov zgornjih znakov o tem takoj obvestite svojega osebnega zdravnika.
Okužba – najpogostejši vzrok okužbe po vstavitvi umetnega kolena so bakterije, ki vstopijo v krvni obtok med posegom na zobovju ob okužbi sečila ali kožnih okužbah. Te bakterije se naselijo ob endoprotezi in povzročijo izbruh okužbe v predelu kolena.
Po vstavitvi endoproteze kolena morate vedno imeti antibiotično zaščito pred posegom na zobovju ali v primeru drugega kirurškega posega.
Okužbo se lahko čimbolj prepreči, tako da pred operacijo odstranite vsa vnetna žarišča – o tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.
Opozorilni znaki okužbe endoproteze so:

 • povišana telesna temperatura, mrzlica
 • rdečina, slabšanje bolečine, toplota v predelu kolena
 • kasneje izcedek iz rane

Okužbo je potrebno čim prej ugotoviti in zdraviti, antibiotik zaradi okužbe umetnega kolena vam lahko predpiše le ortoped. V primeru pojava zgornjih znakov se čim prej oglasite pri zdravniku, ki vas je operiral.
Padci -  v prvih tednih po operaciji lahko padec povzroči poškodbo, zaradi katere bo potrebna nova operacija, lahko pa povzroči tudi omajanje endoproteze.

POSEBNOSTI

Občutek na koži v okolici operativne rane je lahko spremenjen v smislu zmanjšanja občutljivosti za dotik.
Gibljivost operiranega kolena je odvisna tudi od gibljivosti pred operacijo. Kakšna bo gibljivost po operaciji pa je odvisno tudi od vas, oziroma od vašega truda med rehabilitacijo. Če želite, da koleno normalno funkcionira je potrebno doseči polno iztegnitev in pokrčenje vsaj do pravega kota.
Po operaciji je klečanje običajno neudobno, ni pa škodljivo.
Nekateri bolniki opažajo po operaciji nežno tleskanje delov endoproteze kolena, te težave niso tako moteče in se običajno po določenem času zmanjšajo.
Vstavljena endoproteza kolena lahko aktivira detektorje kovin, ki jih uporabljajo za varnost na letališčih in v nekaterih zgradbah, v tem primeru o vstavljenem umetnem kolenu obvestite varnostnika. Če pa potrebujete potrdilo vam ga napiše vaš zdravnik.
Z vožnjo avtomobila lahko pričnete, ko bo vaša mišična moč dopuščala varno upravljanje avtomobila, o tem se bomo pogovorili na kontrolnem pregledu po operaciji.
Kljub vsem naporom na svetu še vedno ni »večne« kolenske endoproteze. Tudi umetno koleno se v 10 do 15 letih obrabi – pride do omajanja umetnega kolena. V redkih primerih lahko do tega pride že prej!

Zgornja navodila smo pripravili, da bi vam posredovali čim več koristnih informacij in vam čimbolj pojasnili predlagani način zdravljenja. Seveda ni mogoče zajeti vseh vprašanj, ki se vam porodijo, zato smo seveda pripravljeni na dodatna pojasnila.

Želimo vam čimbolj uspešno zdravljenje in okrevanje po operaciji.

Tagi: ,