Dosežki

Prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave

Na ortopedskem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto še korak naprej!

Ni še minil teden dni, odkar smo v novomeški bolnišnici postavili nov mejnik na področju ortopedije – opravili prvo endoprotezo kolka v okviru 24-urne hospitalne obravnave. Naši ortopedi pa premikajo meje še en korak dlje.

Že vrsto let uvajamo in kontinuirano izboljšujemo programe pospešenega okrevanja po ortopedskih operacijah. Proces izobraževanja vključuje ortopede, anesteziologe, medicinske sestre in tehnike ter fizioterapevte. Z dokazi podprte izboljšave neprestano vpeljujemo v predoperativni pripravi pacientov, v operacijski dvorani, na oddelku tekom hospitalizacije ter po odpustu iz bolnišnice.

Rezultat izpopolnjevanja operativnih tehnik, protibolečinske terapije, usmerjene fizioterapije ter obravnave pacienta na oddelku je nov izjemen dosežek našega ortopedskega tima – prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave.

Operacijo je izvedel vodja Ortopedskega oddelka Gregor Kavčič, dr. med., anestezijo pa Biljana Nikitović Vranić, dr. med.

Pacient, ki je bil sprejet zjutraj na dan operativnega posega in bil v popoldanskem času odpuščen, je bil s strokovno obravnavo in hitrim pooperativnim okrevanjem izredno zadovoljen in je v bolnišnici za endoprotezo kolena preživel vsega skupaj samo 10 ur.

Krajšanje ležalnih dob vidimo kot pozitivni stranski učinek, bistveno pa je, da je delo tako dobro opravljeno, da je zgodnji odpust možen, da si pacient po vstavitvi endoproteze želi čimprejšnjega okrevanja in vrnitve domov ter se ob tem počuti dobro in varno.

Takšni dosežki potrjujejo izjemno visok strokovni nivo dela ortopedije in visok nivo kakovosti v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Novo mesto, 11.7.2019

Slika 1

V SB Novo mesto kot prvi v Sloveniji opravili t.i. »inlay« preplastitev patelofermoalnega sklepa kolena

Več na spletni povezavi spodaj

https://www.sb-nm.si/aktualno/v-sb-novo-mesto-kot-prvi-v-sloveniji-opravili-ti-%C2%BBinlay%C2%AB-preplastitev-patelofermoalnega-sklepa-kolena

Obisk priznanega ortopeda- kirurga dr. Hendrika Pietra Delporta iz Belgije.

POSTAVLJEN NOVI MEJNIK

V 24 urah z umetnim kolkom domov

https://www.sb-nm.si/aktualno/postavljen-nov-mejnik-na-ortopedskem-oddelku

Nominacija za osebnost meseca julija 2019- Vaš kanal

Spoštovani,
obveščamo vas, da ste (dr. Gregor Kavčič) zaradi svojega dosežka – prve endoproteze kolena v Sloveniji, v okviru katere ste pacienta zjutraj operirali, popoldne pa ste ga iz bolnišnice že odpustili, nominirani za osebnost julija 2019 Vašega kanala. 

http://www.vaskanal.com/http://www.vaskanal.com/

Ultrazvok: Zamenjava kolka

Intervju z dr. Kavčičem

1. program  Radia Slovenija

Ultrazvok: Minimalno invazivna vstavitev kolčne endoproteze

Obrabljen ali bolezensko poškodovan kolčni sklep lahko ortopedi nadomestijo z endoprotezo. To je umeten sklep, ki je izdelan iz različnih kovinskih zlitin. Glede na mesto preko katerega kirurgi dostopajo do kolka, obstajajo trije glavni načini vstavitve kolčne endoproteze.

Splošni bolnišnici v Novem mestu opravljajo operacije z minimalnim kirurškim pristopom, pri katerem kolčni sklep operirajo iz sprednje oziroma anteriorne strani. Prednost te metode je, da zdravniki med posegom ne prekinejo nobene mišice, zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.

Minimalno invazivno vstavitev umetnega kolka je opisal specialist ortoped Gregor Kavčič, ki opravi več kot 150 takih posegov na leto.

hlttp://old.seniorji.info/MOJE_ZDRAVJE_Zamenjava_kolka.html

Tistega, ki bo znal ustaviti obrabo sklepa, čaka Nobelova nagrada/intervju

Intervju opravil GORAZD SUHADOLNIK

avtor

(intervju) Tistega, ki bo znal ustaviti obrabo sklepa, čaka Nobelova nagrada

Več na spodnji povezavi

https://www.medicina-danes.si/8954258/%28intervju%29-Tistega-ki-bo-znal-ustaviti-obrabo-sklepa-caka-Nobelova-nagrada

Vse od gležnjev do palca na roki

Več izveste na povezavi spodaj

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=8de0ae3691&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1649205304966567521&th=16e3277cac38d661&view=att&disp=safe&realattid=f_ivnmxcrx0

Priznanje Kavčič Gregorju, dr.med. – Najboljše prakse v zdravstvu 2019 – Endoproteza kolka in kolena

V okviru 16. konference Management in vodenje v zdravstvu, ki je potekalo 7. in 8. marca v Portorožu, smo v družbi vrhunskih strokovnjakov imeli čast prejeti  priznanje “ Najboljše prakse v zdravstvu 2019”- Endoproteza kolka in kolena, ki je romalo v roke doktorja Gregorja Kavčiča iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Na dosežek smo zelo ponosni, zato doktorju Kavčiču izrekamo iskrene čestitke in ponosno zremo v prihodnost!

Izmed številnih prijavljenih kandidatov je strokovna komisija izbrala tri finaliste, nato pa je publika v dvorani izbrala zmagovalca.

Vir: SB NM

Strokovni obisk iz Brazilije pri dr. Kavčiču

povezava na spodnjem linku

https://www.sb-nm.si/aktualno/strokovni-obisk-iz-brazilije-pri-dr-kavcicu

S pomočjo navigacije smo uspešno implantirali prvi dve kolčni ponvici

  • 3. 2016 smo v SB Novo mesto postavili nov mejnik — Gregor Kavčič, dr. med., spec. ortoped, je s pomočjo navigacije med totalno kolčno artroplastiko vstavil prvi dve acetabularni komponenti

Več na povezavi spodaj

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=8de0ae3691&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1650841893670429098&th=16e8f7f4ac8f21aa&view=att&disp=safe&realattid=f_k0h5a8pk0