Prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave

Na ortopedskem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto še korak naprej!

Ni še minil teden dni, odkar smo v novomeški bolnišnici postavili nov mejnik na področju ortopedije – opravili prvo endoprotezo kolka v okviru 24-urne hospitalne obravnave. Naši ortopedi pa premikajo meje še en korak dlje.

Že vrsto let uvajamo in kontinuirano izboljšujemo programe pospešenega okrevanja po ortopedskih operacijah. Proces izobraževanja vključuje ortopede, anesteziologe, medicinske sestre in tehnike ter fizioterapevte. Z dokazi podprte izboljšave neprestano vpeljujemo v predoperativni pripravi pacientov, v operacijski dvorani, na oddelku tekom hospitalizacije ter po odpustu iz bolnišnice.

Rezultat izpopolnjevanja operativnih tehnik, protibolečinske terapije, usmerjene fizioterapije ter obravnave pacienta na oddelku je nov izjemen dosežek našega ortopedskega tima – prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave.

Operacijo je izvedel vodja Ortopedskega oddelka Gregor Kavčič, dr. med., anestezijo pa Biljana Nikitović Vranić, dr. med.

Pacient, ki je bil sprejet zjutraj na dan operativnega posega in bil v popoldanskem času odpuščen, je bil s strokovno obravnavo in hitrim pooperativnim okrevanjem izredno zadovoljen in je v bolnišnici za endoprotezo kolena preživel vsega skupaj samo 10 ur.

Krajšanje ležalnih dob vidimo kot pozitivni stranski učinek, bistveno pa je, da je delo tako dobro opravljeno, da je zgodnji odpust možen, da si pacient po vstavitvi endoproteze želi čimprejšnjega okrevanja in vrnitve domov ter se ob tem počuti dobro in varno.

Takšni dosežki potrjujejo izjemno visok strokovni nivo dela ortopedije in visok nivo kakovosti v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Novo mesto, 11.7.2019

V SB Novo mesto kot prvi v Sloveniji opravili t.i. »inlay« preplastitev patelofermoalnega sklepa kolena

Obisk priznanega ortopeda- kirurga dr. Hendrika Pietra Delporta iz Belgije

POSTAVLJEN NOVI MEJNIK:

v 24 urah z umetnim kolkom domov

str. 9 in 10

Vir: SBNM

file:///C:/Users/Doma/AppData/Local/Temp/haem4rm5-vizita-70_71_www_ok-2.pdf

Nominacija za osebnost meseca julija 2019- Vaš kanal

Spoštovani,
obveščamo vas, da ste (dr. Gregor Kavčič) zaradi svojega dosežka – prve endoproteze kolena v Sloveniji, v okviru katere ste pacienta zjutraj operirali, popoldne pa ste ga iz bolnišnice že odpustili, nominirani za osebnost julija 2019 Vašega kanala. 

Ultrazvok: Zamenjava kolka

Intervju z dr. Kavčičem

1. program  Radia Slovenija

Ultrazvok: Minimalno invazivna vstavitev kolčne endoproteze

Obrabljen ali bolezensko poškodovan kolčni sklep lahko ortopedi nadomestijo z endoprotezo. To je umeten sklep, ki je izdelan iz različnih kovinskih zlitin. Glede na mesto preko katerega kirurgi dostopajo do kolka, obstajajo trije glavni načini vstavitve kolčne endoproteze.

Splošni bolnišnici v Novem mestu opravljajo operacije z minimalnim kirurškim pristopom, pri katerem kolčni sklep operirajo iz sprednje oziroma anteriorne strani. Prednost te metode je, da zdravniki med posegom ne prekinejo nobene mišice, zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.

Minimalno invazivno vstavitev umetnega kolka je opisal specialist ortoped Gregor Kavčič, ki opravi več kot 150 takih posegov na leto.

Tistega, ki bo znal ustaviti obrabo sklepa, čaka Nobelova nagrada

intervju
(intervju) Tistega, ki bo znal ustaviti obrabo sklepa, čaka Nobelova nagrada

Priznanje Kavčič Gregorju, dr.med. – Najboljše prakse v zdravstvu 2019 – Endoproteza kolka in kolena

V okviru 16. konference Management in vodenje v zdravstvu, ki je potekalo 7. in 8. marca v Portorožu, smo v družbi vrhunskih strokovnjakov imeli čast prejeti  priznanje “ Najboljše prakse v zdravstvu 2019”- Endoproteza kolka in kolena, ki je romalo v roke doktorja Gregorja Kavčiča iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Na dosežek smo zelo ponosni, zato doktorju Kavčiču izrekamo iskrene čestitke in ponosno zremo v prihodnost!

Izmed številnih prijavljenih kandidatov je strokovna komisija izbrala tri finaliste, nato pa je publika v dvorani izbrala zmagovalca.

Vir: SB NM

Strokovni obisk iz Brazilije pri dr. Kavčiču

S pomočjo navigacije smo uspešno implantirali prvi dve kolčni ponvici

3. 2016 smo v SB Novo mesto postavili nov mejnik — Gregor Kavčič, dr. med., spec. ortoped, je s pomočjo navigacije med totalno kolčno artroplastiko vstavil prvi dve acetabularni komponenti. Več na povezavi spodaj, str 15 in 16:

file:///C:/Users/Doma/AppData/Local/Temp/hgh7hb67-vizita-69-april-2017_www-5-2.pdf

Priznanje za MOJ ORTOPED LETA 2020 ( v sklopu revije VIVA)

Obisk v predsedniški palači -ORTOPED LETA 2020

Objava Dolenjski list

Naj ortoped 2020

Intervju z go. Lidijo Markelj / Dolenjski List/ povezava spodaj

Nagrada mestne občine Novo mesto na področju ortopedije za leto 2019

Vir: Glasilo Novomeška pomlad / stran 14/ povezava:

file:///C:/Users/Doma/AppData/Local/Temp/2020_1.pdf

https://www.mojaobcina.si/novo-mesto/novice/nagrajenci-priznanj-in-nagrad-monm-za-leto-2019.html