Novice

V SB Novo mesto kot prvi v Sloveniji opravili t.i. »inlay« preplastitev patelofermoalnega sklepa kolena

Kolenski sklep sestavljajo tri enote: medialni (notranji del kolena), lateralni (zunanji del kolena) ter patelofemoralni kompartment (sklep med pogačico – patelo ter delom stegnenice – trohleo femurja). Patelofemoralni sklep predstavlja področje pod pogačico, kjer so pogosto defekti hrustanca zaradi poškodbe ali obrabe. Le-ti vodijo do bolečine, omejene gibljivosti in omejitev pri vsakodnevnih aktivnostih. Bolečine so vezane predvsem na aktivnosti, med katerimi pogačica drsi po trohlearnem žlebu (počepanje, klečanje, hoja po stopnicah, vstajanje iz sedečega položaja ipd.). Izolirana obraba hrustanca v patelofemoralnem kompartmentu, brez prizadetosti ostalih delov kolena, je sicer redka in zahteva drugačno operativno zdravljenje kot klasična obraba kolena (vstavitev totalne kolenske endoproteze).

Do sedaj smo za operativno zdravljenje artroze v patelofemoralnem kompartmentu uporabljali klasične patelofemoralne endoproteze. Pri teh ob pripravi ležišča za trohlearno komponento reseciramo večji del kostnine, kar oteži eventuelno revizijsko operacijo z odstranitvijo komponente in preostalim večjim defektom kosti. Obenem odpremo femoralni kanal, kar vpliva tudi na večjo izgubo krvi.

Pri “inlay” patelofemoralnem vsadku odstranimo le preostanke hrustanca na obrabljenem delu trohlee ter minimalno količino spodaj ležeče kostnine ter defekt anatomsko prekrijemo s t.i. »inlay« vsadkom. Bistvena prednost je zelo natančno prileganje vsadka obolelemu predelu hrustanca, brez spreminjanja biomehanike kolenskega sklepa.

V Splošni bolnišnici Novo mesto smo 11.7.2019 kot prvi v Sloveniji izvedli t.i. »inlay« preplastitveno artroplastiko patelofemoralnega sklepa. Operacijo je izvedel predstojnik Ortopedskega oddelka Gregor Kavčič, dr. med., asistent doc. dr. Klemen Bedenčič dr. med.

S patelofemoralnim vsadkom smo ohranili naravno anatomijo in skladnost kolenskega sklepa. S tem smo omogočili hitro okrevanje in vrnitev pacientke na visoko stopnjo aktivnosti, pričakovano njeni starosti in telesnim zmogljivostim, brez omejitev.

Celotni ekipi čestitamo za nov uspeh!

Prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave

Ni še minil teden dni, odkar smo v novomeški bolnišnici postavili nov mejnik na področju ortopedije – opravili prvo endoprotezo kolena v okviru 24-urne hospitalne obravnave. Naši ortopedi pa premikajo meje še en korak dlje.

Že vrsto let uvajamo in kontinuirano izboljšujemo programe pospešenega okrevanja po ortopedskih operacijah. Proces izobraževanja vključuje ortopede, anesteziologe, medicinske sestre in tehnike ter fizioterapevte. Z dokazi podprte izboljšave neprestano vpeljujemo v predoperativni pripravi pacientov, v operacijski dvorani, na oddelku tekom hospitalizacije ter po odpustu iz bolnišnice.

Rezultat izpopolnjevanja operativnih tehnik, protibolečinske terapije, usmerjene fizioterapije ter obravnave pacienta na oddelku je nov izjemen dosežek našega ortopedskega tima – prva endoproteza kolena v okviru enodnevne hospitalne obravnave.

Operacijo je izvedel vodja Ortopedskega oddelka Gregor Kavčič, dr. med., anestezijo pa Biljana Nikitović Vranić, dr. med.

Pacient, ki je bil sprejet zjutraj na dan operativnega posega in bil v popoldanskem času odpuščen, je bil s strokovno obravnavo in hitrim pooperativnim okrevanjem izredno zadovoljen in je v bolnišnici za endoprotezo kolena preživel vsega skupaj samo 10 ur.
Krajšanje ležalnih dob vidimo kot pozitivni stranski učinek, bistveno pa je, da je delo tako dobro opravljeno, da je zgodnji odpust možen,  da si pacient po vstavitvi endoproteze želi čimprejšnjega okrevanja in vrnitve domov ter se ob tem počuti dobro in varno.

Takšni dosežki potrjujejo izjemno visok strokovni nivo dela ortopedije in visok nivo kakovosti v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Slika 1
Slika 2

OBJAVA V REVIJI VIZITA SPLOŠNE BOLNIŠNICE NOVO MESTO

Priznanje Kavčič Gregorju, dr.med. – Najboljše prakse v zdravstvu 2019 – Endoproteza kolka in kolena

V okviru 16. konference Management in vodenje v zdravstvu, ki je potekalo 7. in 8. marca v Portorožu, smo v družbi vrhunskih strokovnjakov imeli čast prejeti  priznanje “ Najboljše prakse v zdravstvu 2019”- Endoproteza kolka in kolena, ki je romalo v roke doktorja Gregorja Kavčiča iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Na dosežek smo zelo ponosni, zato doktorju Kavčiču izrekamo iskrene čestitke in ponosno zremo v prihodnost!

Izmed številnih prijavljenih kandidatov je strokovna komisija izbrala tri finaliste, nato pa je publika v dvorani izbrala zmagovalca.

Vir: SB NM

Intervju z dr. Kavčičem

1. program  Radia Slovenija

Ultrazvok: Zamenjava kolka

Ultrazvok: Minimalno invazivna vstavitev kolčne endoproteze

Obrabljen ali bolezensko poškodovan kolčni sklep lahko ortopedi nadomestijo z endoprotezo. To je umeten sklep, ki je izdelan iz različnih kovinskih zlitin. Glede na mesto preko katerega kirurgi dostopajo do kolka, obstajajo trije glavni načini vstavitve kolčne endoproteze.

Splošni bolnišnici v Novem mestu opravljajo operacije z minimalnim kirurškim pristopom, pri katerem kolčni sklep operirajo iz sprednje oziroma anteriorne strani. Prednost te metode je, da zdravniki med posegom ne prekinejo nobene mišice, zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.

Minimalno invazivno vstavitev umetnega kolka je opisal specialist ortoped Gregor Kavčič, ki opravi več kot 150 takih posegov na leto.

hlttp://old.seniorji.info/MOJE_ZDRAVJE_Zamenjava_kolka.html