Categories:

ARTROSKOPIJA KOLENA

IN

Artroskopija je operativni poseg, pri katerem na kolenu napravimo dva (za specialne potrebe lahko tudi več) pol centimetrska reza, tako da v kolenski sklep uvedemo majhno kamero, ki je priključena na video monitor.

Koleno napolnimo s tekočino pod pritiskom. Nato z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolenski sklep ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj majhnih rezov, je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejše komplikacije in krajša hospitalizacija.

Operacija pa je za kirurga tehnično bolj zahtevna.

Operacija lahko poteka v splošni (med operacijo spite) ali regionalni anesteziji (anesteziolog vam z blokado v predel hrbtenice omrtviči spodnje ude) in traja 30 do 60 minut; odvisno od vrste posega in razsežnosti patoloških sprememb.

Artroskopijo kolena predlagamo pri različnih težavah znotraj kolenskega sklepa:

okvara notranjega ali zunanjega meniskusa,

prosto telo (majhen košček hrustanca ali kosti, ki prosto leži v sklepu),

raztrganina križnih vezi,

poškodba hrustanca,

začetna obraba – artroza kolena,

vneta ali poškodovana sinovialna sklepna ovojnica,

težave pogačice,

artroskopijo kolena uporabljamo tudi pri težjih operativnih posegih, kot so

rekonstrukcija kolenskih vezi, oskrba sklepnih zlomov, sinoviektomija…

normalen meniskus in sklepni hrustanec raztrganina meniskusa

V primeru, da se pacient za operacijo ne odloči, se bodo bolečine in omejena gibljivost v bodoče verjetno slabšale, zaradi česar lahko pričakujete vse slabše delovanje kolena ter čedalje več težav pri gibanju in najrazličnejših aktivnostih. Operativni poseg je namenjen predvsem zvišanju kvalitete življenja in ne bo izboljšal vašega splošnega zdravstvenega stanja, zato morebitna odklonitev nima življenjsko nevarnih posledic.

Pred operacijo uredite vse morebitne kronične bolezni (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, itd.). Vsaj dva tedna pred posegom morate biti popolnoma zdravi, brez prehladnih obolenj.

Teden dni pred operacijo morate pri osebnem zdravniku opraviti vse potrebne predoperativne preiskave; katere so potrebne, je odvisno od vaše starosti in morebitnih pridruženih bolezni.

Če redno jemljete zdravila proti strjevanju krvi, jih morate po posvetu z osebnim zdravnikom pred operacijo dovolj zgodaj opustiti.

Večino artroskopij kolena opravimo v okviru dnevne bolnišnice, v primeru zahtevnejših artroskopskih posegov pa boste sprejeti na ortopedski oddelek.

Če boste obravnavani v okviru dnevne bolnišnice, boste dobili v zvezi s tem še posebna navodila. Za sprejem pridete zjutraj ob 7 – 7.30 h. Imeti morate veljavno napotnico za sprejem in kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero se vpišete na vrstomatu ali sprejemnem okencu v avli bolnišnice (Vhod porodnišnica).

S seboj prinesite naročene izvide, slikovno dokumentacijo v zvezi z vašo boleznijo ali poškodbo ter par bergel. Morate biti tešči!

Za tem boste napoteni v centralni sprejem v prvem nadstropju kirurškega sektorja, kjer boste dobili bolniško obleko in boste napoteni na oddelek dnevne bolnišnice ali ortopedski oddelek.

Tekom dneva boste operirani, popoldne pa odpuščeni v domačo oskrbo.

Zapleti so po artroskopiji kolena zelo redki in večinoma blagi. Možni so naslednji zapleti:

okužba rane,

okužba sklepa (septični artritis – najhujši možen zaplet, je pa izredno redek),

krvavitev v sklep,

otekanje sklepa in nabiranje tekočine v njem,

zmanjšana gibljivost sklepa (artrofibroza)

zlom inštrumentov v kolenskem sklepu,

okvare živcev (možna je okvara kožnega živca, kar ima za posledico oslabljen

občutek za dotik na sprednji strani kolena),

trombembolični zapleti.

Na splošno je okrevanje po artroskopskih operacijah hitro, bistveno hitrejše v primerjavi s klasičnimi odprtimi operacijami. Seveda pa je čas okrevanja odvisen od vrste artroskopske operacije.

Po operaciji boste koleno hladili z ledom, izvajali boste vaje za krepitev mišic. Ob odpustu boste dobili natančna navodila.

Takoj po operaciji lahko hodite, sprva manj, nato vsak dan več, normalno lahko običajno hodite po enem tednu. V posebnih primerih (npr. šiv meniskusa) pa je potrebno razbremenjevanje operirane okončine z berglami.

Če je v kolenu prisotna že obraba (artroza) ali poškodba hrustanca, je čas okrevanja podaljšan.

Prav tako je okrevanje daljše, rehabilitacija prilagojena, če bomo pri vas opravili zahtevnejšo artroskopsko operacijo (šivanje meniskusa, sinoviektomija, rekonstrukcija vezi, operacija zaradi nestabilne pogačice, osteosintezo zloma).

Kakšna so lahko vaša pričakovanja po operaciji, pa vam bo razložil kirurg, ki vas bo operiral.

Navodila smo pripravili, da bi vam posredovali čim več koristnih informacij in vam čim bolj pojasnili predlagani način zdravljenja. Za dodatna pojasnila in svetovanje pa smo vam na voljo v ortopedski ambulanti.

Želimo vam čim bolj uspešno zdravljenje in okrevanje po operaciji!

Comments are closed

Področja zdravljenja