Categories:

Kolk - rentgenska slikaArtroza je ena najpogostejših ortopedskih bolezni, stara toliko, kot je star človeški rod. Ta bolezen se pojavlja pri ženskah in moških vseh ras, socialnih razredov in klimatskih pasov. Pri nas se v pogovornem jeziku za to bolezen pogosto uporablja izraz obraba.

Značilno za to bolezen je izginevanje sklepnega hrustanca, osteoskleroza (zgostitev kosti) in tvorba kostnih izrastkov na robovih sklepnih površin, povečano je izločanje sinovialne sklepne tekočine, pojavi se deformacija sklepa in omejena gibljivost. Postopno sklepni hrustanec popolnoma izgine, tako da pride v sklepu do kontakta kost na kost, kar povzroča hude bolečine.

Artroza kolka tipično prizadene ljudi po 50 letu starosti, je bolj pogosta pri povečani telesni teži in zmanjšanje telesne teže zmanjša težave, povezane z obrabo kolka.

Obstaja tudi dedna predispozicija za razvoj bolezni. K razvoju bolezni lahko prispeva tudi poškodba kolka.

KAKŠNI SO NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI?

Zgodnji simptomi so občutek napetosti in otrdelosti v dimljah, predelu zadnjice ali stegna v jutranjih urah. Bolečina se stopnjuje ob aktivnosti in zmanjša ob počitku.

Simptomi so sčasoma, ko bolezen napreduje, vse hujši. Zanimivo pa je, da simptomi ne napredujejo enakomerno s časom. Pogosto pacienti poročajo o dobrih mesecih in slabih mesecih, ali pa se simptomi spreminjajo z vremenom.

Najpogostejši simptomi so:

  • bolečina,
  • omejena gibljivost,
  • otrdelost kolka,
  • šepanje.

Če artroze ne zdravimo, se stanje naprej poslabšuje, tako da počitek ne zmanjša več bolečin, pojavijo se tudi nočne bolečine. V sklopu bolezni oslabijo tudi mišice v predelu kolka.

ZAKAJ ARTROZA BOLI?

Sam hrustanec nima niti krvnih žil, niti živčnih končičev. Delci odmrlega hrustanca dražijo sklepno ovojnico in povzročijo vnetje ovojnice. Ker je sklepna ovojnica bogato oživčena struktura, to povzroča močne bolečine.

ZDRAVLJENJE ARTROZE

Verjetno vas najbolj zanima, kakšne so možnosti zdravljenja vaše bolezni. Obstaja mnogo načinov zdravljenja artroze kolka, vendar se kljub temu bolezni na žalost pozdraviti ne da.

Zdravljenje se začne s preprostimi ukrepi in se stopnjuje z napredovanjem bolezni. Zdravljenje je potrebno prilagoditi posameznemu bolniku, pogosto pa ob napredovali bolezni predlagamo tudi kirurško zdravljenje.

NEOPERATIVNA TERAPIJA

  • terapija z zdravili – nesteroidni antirevmatiki (Ketonal, Naklofen, Brufen, Voltaren, DicloDuo…) ali koksibi (Celebrex, Arcoxia),
  • redukcija telesne teže – verjetno eden najpomembnejših načinov zdravljenja (manjše kot je breme, ki ga prenašajo sklepi, manjše bodo bolečine ob aktivnosti),
  • uporaba palice ali bergel pri hoji (z uporabo opore v nasprotni roki se zmanjšajo obremenitve kolka),
  • prilagoditev telesne aktivnosti, uporaba mehke obutve, hoja po mehki podlagi; odsvetujemo hojo navzdol in hojo ali tek po trdi podlagi; od fizične aktivnosti svetujemo predvsem plavanje, kolesarjenje in hojo v naravi,
  • fizikalna terapija – v poštev pridejo različne metode fizikalne terapije vključno z balneoterapijo in fizioterapijo.

OPERATIVNA TERAPIJA

Če je bolezen napredovala in če imate hude težave, se boste morda odločili za predlagano operacijo, in sicer vgraditev umetnega sklepa. Pri tej operaciji odstranimo obolel hrustanec in kolk nadomestimo z  umetnim, ki je zgrajen iz kovine, plastike ali keramike.

Če ste za menjavo sklepa še mladi, predlagamo včasih korektivno osteotomijo ali artroskopsko čiščenje sklepa.

Upamo, da vam bomo s tem prispevkom vsaj malo olajšali razumevanje vaše bolezni, za dodatna pojasnila in svetovanje pa smo vam seveda na voljo v ortopedski ambulanti.

Comments are closed

Področja zdravljenja