Categories:

KolkImate artrozo, revmatoidni artritis, kakšno drugo bolezen ali ste si zlomili kolk? S težavo hodite, sedite ali vstajate iz sedečega položaja? Če vam zdravila, spremenjen način življenja in uporaba palice pri hoji ne prinesejo olajšanja, se boste morda odločili za operativni poseg. Oboleli kolk vam bomo zamenjali z umetnim in tako zmanjšali bolečino ter vam zopet omogočili aktivno življenje.

KOLČNI SKLEP

Kolk je drugi največji sklep v človeškem telesu. Sestavljen je iz glavice stegnenice (femorja), ki leži v ponvici (acetabulu) v medenici. Vezi (ligamenti) povezujejo glavico s ponvico in zagotavljajo stabilnost sklepa. Na površini glavice in ponvice je hrustanec, ostale dele sklepa pa pokriva sklepna ovojnica, ki izloča sklepno tekočino, ki maže sklep in zmanjšuje trenje v njem.

KAJ JE ENDOPROTEZA KOLKA?

Endoproteza kolka je umetni del sklepa, s katerim kirurg med operacijo nadomesti prizadete dele kolka. Obstaja več vrst endoprotez, o tem, katera je najprimernejša za vas, se bomo odločili pred operacijo.

VZROKI BOLEČINE IN OMEJENE GIBLJIVOSTI KOLKA

Najpogostejši vzrok bolečine in omejene gibljivosti je artroza (»obraba«). To je bolezen, pri kateri se hrustanec mehča, lušči in postopno izginja. V stiku sta nato le še kostni površini na glavici in ponvici. Pojavijo se kostni izrastki (osteofiti). Vse to spremlja bolečina; v začetku počasna in na koncu zelo huda, bolniku lahko povsem onemogoči gibanje.

Vzrok artroze je včasih lahko znan (poškodba, infekcija…), najpogosteje pa je vzrok neznan.

ALI JE VSTAVITEV ENDOPROTEZE KOLKA PRIMERNA ZA VAS?

O tem začnemo razmišljati, ko vas osebni zdravnik napoti v ortopedsko ambulanto na prvi pregled. Odločiti se morate sami. Koristno se je posvetovati z družinskimi člani, z osebnim zdravnikom in ortopedom, ki vas bo operiral.

Najprimernejša starost za zamenjavo kolka je med 60 in 80 letom starosti, vendar je presoja ortopeda o ustreznosti operacije vedno individualna. Priporočilo za poseg je odvisno od stopnje bolečine, zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in od splošnega zdravstvenega stanja.

Operativni poseg vam svetujemo, če:

 • bolečina v kolku omejuje normalne vsakodnevne aktivnosti kot so hoja, pripogibanje,
 • se bolečina pojavi tudi med dnevnim ali nočnim počitkom,
 • okorelost sklepa omejuje vašo sposobnost gibanja ali dviganja nog,
 • protivnetna zdravila prinesejo le majhno izboljšanje ali jih ne prenašate,
 • drugo zdravljenje (npr. fizioterapija) ne prinese izboljšanja.

Vedeti morate, da vstavitev umetnega kolka ni življenjsko nujna operacija, lahko pa izboljša kvaliteto vašega življenja. Izjemnega pomena je vaša sposobnost in pripravljenost sodelovati pri okrevanju po operaciji.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE OB ZAMENJAVI KOLČNEGA SKLEPA?

Pomemben dejavnik pri odločitvi za operativni poseg je razumevanje, kaj se s posegom lahko pridobi in kaj ne. Večina operirancev občuti pomembno zmanjšanje bolečine in občutno izboljšanje sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Zamenjava sklepa pa vam seveda ne bo povečala zmogljivosti, ki so bile okrnjene že pred začetkom težav s kolkom. Po operativnem posegu vam bomo svetovali hojo, kolesarjenje, plavanje, balinanje, golf… Odsvetovali vam bomo tek in agresivne športe na trdih podlagah. Po operaciji se izogibajte prevelikim naporom in prenašanju težkih bremen – že pri normalni aktivnosti se tudi umetni kolk obrablja. Ukvarjanje z zahtevnimi športi ali prekomerna telesna teža obrabo še pospešita in povzročita omajanje proteze in ponovne bolečine.

KAJ STORITI PRED OPERATIVNIM POSEGOM?

Pred operativnim posegom (najbolje ob vpisu v čakalno vrsto) naj vas pregleda vaš osebni zdravnik in vas, če je glede na vaša osnovna obolenja potrebno, napoti v določeno specialistično ambulanto (npr. h kardiologu, nefrologu, pulmologu…). Vse kronične bolezni morajo biti pred operacijo urejene.

Da bi se izognili morebitnim pooperativnim zapletom, je potrebno imeti urejen krvni pritisk, krvni sladkor, morebitno terapijo revmatoidnega artritisa, motenj srčnega ritma, ledvične bolezni ali drugih spremljajočih bolezni. Pacienti s pogostimi vnetji sečil morajo opraviti urološki pregled, isto velja za moške, ki imajo težave s prostato.

Pred operacijo morajo biti odstranjena vsa vnetna žarišča, kožne bolezni, razjede, razni izpuščaji, znaki kroničnega otekanja goleni, urejeno mora biti tudi zobovje (svetujemo preventivni pregled pri zobozdravniku). Odstranitev vnetnih žarišč je zelo pomembna zaradi preprečevanja okužbe umetnega sklepa, ki je sicer eden najhujših možnih zapletov pri vstavitvi endoproteze.

Po odpustu iz bolnišnice v domačo oskrbo boste še nekaj časa potrebovali pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Svetujemo vam, da si pred odhodom v bolnišnico poiščete in zagotovite pomoč s strani svojcev ali znancev in tako preprečite nevšečnosti, ki se lahko pripetijo po vrnitvi domov.

 • V domačem okolju vam bodo določene prilagoditve olajšale okrevanje:
 • čvrsto pritrjeni oprijemki v kopalni kadi ali tušu in ob straniščni školjki,
 • stabilen stol ali klop za uporabo pri tuširanju,
 • stabilen stol z naslonjalom za roke in čvrsto oblazinjenim sedežem (stol mora biti tako visok, da so kolena pod višino kolkov),
 • zvišanje straniščne školjke – nastavek,
 • umivalna goba z ročajem,
 • palica za oblačenje nogavic in dolga žlica za čevlje,
 • grebljica za pobiranje smeti s tal,
 • dodatne čvrste blazine na kavčih, stolih in v avtomobilu, ki omogočajo, da so kolena pri sedenju nižje od kolkov,
 • varnostna ograja na stopnišču,
 • odstranjene vse nepritrjene preproge in električne žice s tal.

Če imate težave s prekomerno telesno težo, je potrebno pred operativnim posegom shujšati, saj boste tako lažje in hitreje okrevali, pa tudi možnost zapletov po operaciji bo bistveno manjša. Vendar zadnja dva tedna pred operacijo hujšanja ne svetujemo. Če imate resen namen za izgubo telesne teže, storite to že prej.

Zadnja dva tedna pred operacijo uživajte uravnoteženo, beljakovinsko bogato hrano. Svetujemo tudi prenehanje kajenja in uživanja alkoholnih pijač, saj oboje negativno vpliva na celjenje rane in poveča možnost pojava drugih zapletov. Zadnjih nekaj dni pred sprejemom v bolnišnico skrbite za redno odvajanje blata. Če boste za sprejem prišli en dan pred operativnim posegom, na ta dan doma, pred odhodom v bolnišnico, obvezno normalno zajtrkujte.

Dva tedna pred operacijo za lajšanje bolečin opustite nesteroidne antirevmatike, ki vplivajo na strjevanje krvi (Ketonal, Naklofen, Brufen, Nalgesin, DicloDuo…), ta dva tedna za lajšanje bolečin uporabljajte druga zdravila (Lekadol, Doreta, Zaldiar, Daleron, Tadol, Tramal, …) – o tem se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

PREANESTEZIOLOŠKA AMBULANTA

Ko boste po pošti dobili vabilo na PREDOPERATIVNO PRIPRAVO PRED OPERACIJO iz bolnišnice, boste s pripravo na operativni poseg pričeli pri vašem osebnem zdravniku, kjer boste opravili vse potrebne predoperativne preiskave, glede na vašo starost in pridružene bolezni (hemogram, elektroliti, sečnina, kreatinin, glukoza, SR, CRP, PČ, INR, osnovne preiskave urina, EKG, RTG p.c.).

Z izvidi vseh opravljenih preiskav boste prišli na pregled v PREANESTEZIOLOŠKO AMBULANTO k anesteziologu (zdravnik, ki vam bo med operacijo dal narkozo).

Točen termin pregleda pri anesteziologu in seznam vseh potrebnih preiskav, ki jih boste pred tem opravili pri osebnem zdravniku, boste dobili po pošti. Osebni zdravnik bo presodil, če potrebujete o sposobnosti za operativni poseg tudi mnenje internista in vas v tem primeru napotil na pregled, njegovo mnenje pa prinesite s seboj v preanesteziološko ambulanto. V primeru spremljajočih bolezni prinesite tudi izvide in mnenja posameznih specialistov.

Zdravnik anesteziolog bo podal dokončno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, pogovorili se boste lahko o vsem, kar vas zanima v zvezi z anestezijo, ki bo potrebna za izvedbo operativnega posega. Najpogostejša načina anestezije sta spinalna anestezija (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol, in splošna anestezija, pri kateri med posegom spite. Anesteziolog se bo z vami pogovoril o obeh možnostih in vam svetoval za vas najprimernejši način anestezije. Pogovorili se boste lahko o različnih možnostih za lajšanje pooperativne bolečine. Podpisali boste tudi privolitev za anestezijo.

Če jemljete antikoagulantno terapijo (zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi, kot so npr. Marevan, Sintrom, Plavix, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Brilique), bo pred operacijo potrebna posebna priprava. O tem se boste pogovorili z osebnim zdravnikom, internistom in anesteziologom. Dali vam bodo dali ustrezna navodila.

PREDOPERATIVNA ŠOLA

Pred operativnim posegom je obvezen obisk PREDOPERATIVNE ŠOLE.

Pogoj za obisk Predoperativne šole je pridobitev pozitivnega mnenja anesteziologa o sposobnosti za operativni poseg, kar v preanesteziološki ambulanti zapiše v izvid. Izvid anesteziologa obvezno prinesite s seboj.

Za starejše (naglušne in slabovidne) je na Predoperativni šoli obvezna soudeležba enega od svojcev (pogoj PCT!). O terminu Predoperativne šole boste obveščeni, ko boste prejeli vabilo za predoperativno pripravo na poseg po pošti (na vabilu bo tudi termin pregleda v preanesteziološki in ortopedski ambulanti).

Nekaj dni pred tem vas bo po telefonu poklicala tudi diplomirana medicinska sestra, ki vodi Predoperativno šolo.

Predoperativna šola se odvija v drugem (II.) nadstropju bolnišnice, v sejni sobi poleg ortopedskega oddelka.

Osnovni namen Predoperativne šole je, da vas čim bolj pripravimo na operativni poseg in v pogovoru razjasnimo vsa vaša vprašanja že pred planirano operacijo. Na Predoperativni šoli boste poslušali predavanje diplomirane medicinske sestre, fizioterapevtke in zdravnika ortopeda. Dobili boste navodila v zvezi s prehrano. Seznanili vas bomo tudi z vajami, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji. Nato vas bomo napotili na natančno predoperativno rentgensko slikanje.

Šola traja približno tri ure in bodite na to ustrezno pripravljeni. V kolikor uporabljate očala za na blizu ali daleč, jih imejte s seboj.

PREDOPERATIVNI PREGLED V ORTOPEDSKI AMBULANTI

Ko boste zaključili Predoperativno šolo in opravili predoperativno rentgensko slikanje, boste opravili še pregled v ortopedski ambulanti pri ortopedu, ki vas bo operiral. Običajno se vse to opravi na isti dan.

V ambulanti se boste lahko z ortopedom pogovorili, določili bomo točen datum sprejema in operativnega posega. Sestri v ambulanti boste oddali izpolnjene vprašalnike in ostalo potrebno dokumentacijo (priloge iz vabila na predoperativno pripravo).

 

PRIPRAVA NA OPERATIVNI POSEG

Na sprejem v bolnišnico morate priti zdravi, kar pomeni, da najmanj 2 tedna pred dnevom sprejema nimate povišane telesne temperature, bolečega žrela, izcedka iz nosu, produktivnega kašlja, pekočega uriniranja, vnetih ran oz. drugih znakov akutnih okužb.

Zadnja 2 tedna pred operacijo tudi ne smete jemati antibiotične terapije. V primeru pojava kakršnih koli akutnih okužb nas morate obvestiti na pripisane kontaktne podatke in bomo operativni poseg za nekaj tednov odložili.

V bolnišnico boste sprejeti en dan pred operacijo ali morda zjutraj, na dan operativnega posega. Za sprejem potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja, veljavno napotnico, vse izvide, zdravila, ki jih redno jemljete in par dokomolčnih bergel, ki jih kupite v trgovinah z medicinskimi pripomočki, ali si jih sposodite. S seboj v bolnišnico prinesite  svojo obutev (copate), ki je na nogah stabilna in ne drsi. Če želite, lahko prinesete tudi svoja dnevna in nočna oblačila ter pripomočke za osebno higieno.

Za sprejem se boste ob naročeni uri javili na ortopedskem oddelku v drugem nadstropju bolnišnice (Vhod porodnišnica). Sprejeli vas bosta oddelčna administratorka in medicinska sestra, nato vas bodo medicinske sestre in zdravstveni tehniki namestili v bolniško sobo in pripravili na operativni poseg. Ob sprejemu se bo z vami pogovoril tudi zdravnik.

Če boste izjemoma naročeni za sprejem na nedeljo ali praznik, upoštevajte posebna navodila, ki jih boste ob tem prejeli.

Na dan pred operacijo lahko po lahkem kosilu do polnoči še pijete (svetujemo čim več tekočine, lahko tudi sladki energijski napitki), zvečer lahko pojeste tudi energijski dodatek (čokolada, bomboni, energijske ploščice…). Nato pa ostanite OD POLNOČI NAPREJ popolnoma tešč do operativnega posega.
Na večer pred operacijo boste dobili, če bo potrebno, tudi tableto za pomiritev in lažji spanec.
Svetujemo, da se doma nekaj dni pred posegom čim bolj spočijete in naspite, še posebej zadnjo noč, ko boste spali doma.

DAN OPERATIVNEGA POSEGA

Na dan operacije se boste na oddelku stuširali z antimikrobnim milom in oblekli čisto pižamo. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki bodo pripravili operativno polje. Na oddelku izvajamo natančno pripravo operativnega polja pred odhodom v operacijsko dvorano, zato britje kože doma odsvetujemo.

Med posegom ne smete imeti nalakiranih nohtov ali šminke na obrazu. Lak odstranite že pred sprejemom v bolnišnico, umetne nohte odsvetujemo. Pred odhodom v operacijske prostore odstranite nakit, kontaktne leče, slušni aparat, zobno protezo. Ker je zobno protezo potrebno odstraniti, pred sprejemom odsvetujemo uporabo lepilnih krem ali ostalih adhezivov.


OPERATIVNI POSEG
Operacija traja običajno 40 do 120 minut. Med operacijo vam bomo odstranili poškodovani hrustanec in kost, nato pa vstavili nov sklep, ki zagotovi funkcijo kolka. Že pred operacijo bomo za vas izbrali najprimernejši tip endoproteze. Pri starejših vstavimo včasih cementno
endoprotezo, pri kateri je umetni sklep v kosti pritrjen s kostnim cementom. Večinoma (še posebej pri mlajših, bolj aktivnih) se odločimo za vstavitev brezcementne endoproteze, ki se v nekaj mesecih vraste v kost.


MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA KOLKA
Pri večini pacientov na kolk pristopimo z minimalno invazivnim sprednjim (anteriornim) pristopom. Pri tem je kožni rez manjši, predvsem pa je pomembno, da pri kirurškem pristopu ne prekinemo nobene mišice, ampak uvajamo inštrumente med njimi in jih le razmikamo. Zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno. Prednosti minimalno invazivne operacije so manjša izguba krvi med operacijo, manjše pooperativne bolečine, manjša poškodba mišic, manjša možnost izpaha kolka, bolj kozmetska brazgotina, hitrejše okrevanje po operaciji, krajša ležalna doba v bolnišnici.

Je pa minimalno invazivna operacija za kirurga tehnično precej bolj zahtevna, saj je osnovni cilj operacije seveda še vedno dolgoletno preživetje umetnega kolka ob dobri funkciji.
Večino vseh primarnih operacij kolka opravimo minimalno invazivno. Za klasičen kirurški pristop se odločimo le pri najbolj zahtevnih primarnih operacijah in pri večini revizijskih operacij.


PO OPERATIVNEM POSEGU
Po končani operaciji vas bodo iz operacijske dvorane premestili v prebujevalnico. To je posebej opremljena soba, kjer je mogoč poostren nadzor vašega zdravstvenega stanja neposredno po operaciji. Tu boste ostali nekaj ur. Po tem vas bodo premestili nazaj na oddelek (ali izjemoma v intenzivno enoto). Med ležanjem v postelji boste imeli nogi iztegnjeni na ravni podlagi.

Med prevozom na oddelek, ali pa naslednji dan, bomo opravili rentgensko slikanje vašega novega kolka.

Takoj po operaciji začnite izvajati dihalne vaje in aktivne vaje s stopali za poživitev krvnega obtoka. S tem boste preprečili zastoj krvi v venah in nastanek strdka. Te vaje morate ponavljati večkrat dnevno. Dihati morate globoko in se pogosto izkašljati. Izvajali boste tudi vaje za krepitev stegenskih mišic in krčenje operirane noge do bolečine po podlagi. Vse vaje, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji, vam bomo pokazali že pred operativnim posegom v Predoperativni šoli.

Posebno pozornost bomo po operaciji posvetili opazovanju operativne rane. Izjemoma boste imeli po operaciji iz rane izpeljano drenažno cevko, ki jo nato običajno odstranimo naslednji dan.

Po operaciji boste dobivali infuzijske raztopine, antibiotično zaščito, zdravila proti bolečinam. Na dan operativnega posega ali naslednje jutro boste prejeli prvo tableto ali injekcijo proti krvnim strdkom.

Po operaciji uživajte tekočino v omejeni količini, priporočamo čaj ali vodo, če se boste počutili dobro, boste na dan operacije dobili večerjo.

Če bo vaše splošno stanje in počutje dovoljevalo, boste na dan operacije popoldne in zvečer že sedeli, če boste dovolj stabilni, bomo pričeli že s hojo in prvo vadbo pod nadzorom fizioterapevtke. Na začetku ne vstajajte sami, pomagala vam bo fizioterapevtka in ostalo osebje.

Po operativnem posegu je seveda prisotna bolečina, ki je praviloma znosna, bistveno pa je, da je bolečina s protibolečinskimi zdravili pod nadzorom. Na voljo imamo mnoga sredstva za lajšanje bolečine. Ko se bolečina prične stopnjevati, morate o tem obvestiti medicinsko sestro ali zdravstvenega tehnika, ki bosta ustrezno ukrepala.

PRVI POOPERATIVNI DAN IN NADALJNJI DNEVI PO OPERACIJI

Še naprej boste dobivali predpisana zdravila proti strdkom in protibolečinska zdravila, normalno boste začeli jesti hrano.
Nadaljevali boste s hojo in vadbo pod nadzorom fizioterapevtke. Nasploh upoštevajte navodila fizioterapevtov.
Pri umivanju, hranjenju, posedanju v postelji, obračanju vam bodo pomagale medicinske sestre, če oz. dokler bo to potrebno.
Diplomirana medicinska sestra bo previla rano, kontrolirala hemogram. V kolikor bodo prisotni, bomo odstranili drenažne cevke in urinske katetre.
Čim prej poskušajte ob spremstvu medicinskih sester ali sami hoditi na stranišče.

V naslednjih dneh boste pod nadzorom fizioterapevtke hodili čim več, naučili se boste hoje po stopnicah. Pri hoji se lahko operirana noga obremenjuje do bolečine. Redno boste izvajali vaje in razgibavanje v postelji. Operirano nogo boste iztegovali in krčili, pri krčenju bo peta drsela po podlagi. Vaje izvajajte vsaj trikrat na dan in ne pozabite, še vedno je potrebno izvajati vaje za stopala in gležnje ter dihalne vaje (globoko trebušno dihanje in izkašljevanje).
Čez dan poskušajte čim več sedeti in čim manj ležati. Z vsakim dnem boste bolj samostojni, bolj aktivni, bolečina bo vse manjša.

POGOJI ZA ODPUST IZ BOLNIŠNICE

Predvidoma boste odpuščeni iz bolnišnice 1. do 4. dan po operaciji. Odpustnico boste dobili ob odpustu.

Odpuščeni boste, ko:
1. bo vaše splošno počutje dovoljevalo odpust,
2. bo vaša bolečina obvladljiva z zdravili v obliki tablet,
3. boste samostojni na stranišču pri ostali osnovni osebni higieni,
4. boste sposobni 100 metrov hoje po ravnem z berglami,
5. boste sposobni prehoditi po stopnicah z berglami vsaj eno nadstropje gor in dol,
6. boste obvladali vse fizioterapevtske vaje, ki jih morate nato sami izvajati doma,
7. boste brez težav samostojno sposobni transferja iz postelje in nazaj v posteljo,
8. bo vaša operativna rana suha, brez znakov vnetja.

Ko boste vse te pogoje izpolnjevali, vas bomo odpustili, na to naj bodo pripravljeni tudi vaši svojci. Za prevoz iz bolnišnice domov je običajno na voljo reševalno vozilo, lahko pa vas svojci odpeljejo tudi z lastnim vozilom, v kolikor le-to ni prenizko.

OKREVANJE PO ODPUSTU IZ BOLNIŠNICE

Bolečino si lajšajte s protibolečinskimi tabletami, za katere boste ob odpustu prejeli eRecept. Bolečina je v prvih tednih po operaciji pričakovana in se bo postopoma manjšala. Po odpustu protibolečinska zdravila jemljite redno, še posebej pred izvajanjem fizioterapevtskih vaj, nato pa jih postopoma manjšajte in jih jemljite po potrebi – huda bolečina ne sme ovirati vadbe in vašega napredka.
Po odpustu so potrebni redni prevezi in kontrola rane, približno na tri dni. 12. do 14. dan po operaciji vam bomo kirurške sponke odstranili na ortopedskem oddelku, kjer boste opravili tudi kontrolni pregled pri oddelčni fizioterapevtki. Izjemoma lahko sponke odstrani patronažna sestra ali pa se boste oglasili pri osebnem zdravniku. Dokler rana ni povsem suha in zaprta se izogibajte močenju rane.

Vaje, naučene v bolnišnici, so pomemben del okrevanja, zlasti v prvih nekaj tednih po posegu. Izvajajte jih večkrat dnevno, vmes tudi počivajte.
Z berglami boste hodili po operaciji dva do osem tednov. O stopnji obremenjevanja operirane noge se bomo dogovorili ob odpustu, običajno pa je dovoljeno obremenjevanje operirane noge do bolečine. Če pri obremenitvi ni bolečine, se lahko noga tudi polno obremeni. Hoja je pomembna, hodite večkrat dnevno, krajši čas, pazite na enakomeren korak. Ko se počutite varno in brez bolečin, lahko bergle postopno opustite.
Na operirani bok se lahko obrnete, ko vam bo ležanje na tej strani udobno in boste ob tem brez večje bolečine.
35 dni po operaciji boste dobivali zdravila proti krvnim strdkom v obliki tablet. Izdali vam bomo eRecept, zdravilo se jemlje 1 krat ali 2 krat dnevno (navodila na odpustnici), približno ob isti uri. Pri pacientih, kjer je tveganje za krvne strdke zelo veliko, se še vedno odločimo za nizkomolekularni heparin v obliki injekcij v podkožje v predelu trebuha. Uporabljajo se injekcije za enkratno uporabo z vnaprej določeno dozo. Injiciranja bo vas ali vaše svojce naučila medicinska sestra še pred odhodom domov.
Rehabilitacije v zdravilišču takoj po odpustu iz bolnišnice običajno ne priporočamo. Obstaja nevarnost izpahov pri gibanju v vodi brez obremenitve in bolečin. Če bo potrebno, bomo predlagali rehabilitacijo v zdravilišču po kontrolnem pregledu v ortopedski ambulanti.

Običajne lažje dnevne aktivnosti smete opravljati že takoj po odpustu. Določena stopnja nelagodja med izvajanjem aktivnosti in ponoči navadno traja še nekaj tednov po posegu, a bo minila.

Program aktivnosti obsega:

 • hoja po stanovanju in stopnjevanje s hojo po stopnicah in zunaj doma,
 • sedenje, vstajanje, vaje za izboljšanje moči in gibljivosti v kolku,
 • postopna normalna gospodinjska opravila.


Pri vsakdanjih opravilih bodite pozorni na položaje in gibe, ki jih smete izvajati in na tiste, ki vam lahko škodujejo. Odsvetujemo:

 • usedanje na izredno nizke podlage (pručke, nizki stoli, nizki mehki fotelji…),
 • globoko počepanje,
 • hkratno krčenje in zvračanje noge navznoter.


Da bi se izognili izpahu kolka, si lahko na nizki kavč oz. fotelj položite čvrsto blazino. Na straniščni školjki lahko uporabljajte povišico. Pri pobiranju predmetov s tal si lahko pomagate z grebljico. Spolni odnosi se odsvetujejo 2 do 4 tedne po operaciji.
Takoj po operaciji bodite pazljivi pri usedanju v osebni avtomobil. Avto naj bo parkiran stran od pločnika, da pridobite maksimalno dolžino od tal do vrha sedeža. Sedež naj bo premaknjen čim bolj nazaj in okno odprto. Naslonjalo sedeža naj bo nekoliko nagnjeno. Če je sedež prenizek, nanj položite čvrsto blazino. S hrbtom se obrnite proti avtu in se primite vrat na eni strani in na drugi okvirja ter sedite. Potegnite se nekoliko nazaj in obe nogi skupaj prenesite v avto. Za lažji zasuk lahko položite na sedež plastično vrečko. Pri izstopanju iz avtomobila ravnajte ravno obratno.
Na kontrolo pri ortopedu, ki vas je operiral, boste naročeni čez 3 do 8 tednov po operaciji.

MOŽNI ZAPLETI IN NJIHOVO PREPREČEVANJE

Po vstavitvi endoproteze kolka so zapleti zelo redki.
Okužba umetnega kolka se pojavi v manj kot 1% primerov. Še redkeje nastopi srčna ali možganska kap. Spremljajoče kronične bolezni povečajo verjetnost zapletov, s pojavom zapletov se okrevanje po posegu podaljša.

Med posegom lahko pride do okvare živcev, posledica tega je omrtvičenost kože in zmanjšana moč ustreznih mišic.

Dolžine nog z operacijo ni mogoče vedno povsem izenačiti. Za izravnavo dolžine uporabljamo kasneje ortopedske čevlje ali povišice.

Izpah umetnega kolka – ob neprimernem gibu ali padcu lahko pride do izpaha. Temu se izognemo s previdnostjo pri gibanju v prvih mesecih po operaciji, najvišje tveganje je v prvih šestih tednih. Če kljub upoštevanju navodil pride do izpaha, morate takoj v najbližjo kirurško ustanovo, tam bodo izpah v splošni anesteziji naravnali, izjemoma je za tem potrebna imobilizacija v mavčevih hlačah.

Venska tromboza – pri vseh operacijah, še posebej pa pri operacijah kolka in kolena, lahko pride do nastanka krvnih strdkov v venah nog. To preprečujemo z zgodnjo mobilizacijo in zdravili, ki jih boste dobivali 35 dni po operaciji.
Opozorilni znaki globoke venske tromboze so:

 • bolečina v mečih,
 • občutljivost in rdečina v predelu nad ali pod kolenom,
 • oteklina v mečih, gležnju in stopalu.

Opozorilni znaki pljučne embolije (krvni strdek v pljučih) so:

 • težko dihanje,
 • bolečina v prsnem košu,
 • vztrajna bolečina v prsih s spremljajočim kašljem.

V primeru pojavov zgornjih znakov o tem takoj obvestite svojega lečečega zdravnika oz. obiščite dežurnega zdravnika.

Okužba umetnega kolka – najpogostejši vzrok okužbe po vstavitvi umetnega kolka so bakterije, ki vstopijo v krvni obtok med posegom na zobovju, ob okužbi sečil ali kožnih okužbah. Te bakterije se naselijo ob endoprotezi in povzročijo izbruh okužbe v predelu kolka. Do okužbe endoproteze lahko pride že zgodaj po posegu (največkrat iz okužene rane) ali kadarkoli kasneje v življenju. Dokler imate umetni kolk, vedno obstaja nevarnost okužbe endoproteze po krvi (hematogeno).
Po vstavitvi endoproteze kolka morate vedno imeti antibiotično zaščito pred posegom na zobovju ali v primeru drugega invazivnega kirurškega posega.
Okužbo se lahko čim bolj prepreči, tako da pred operacijo odstranite vsa vnetna žarišča – o tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.

Opozorilni znaki okužbe endoproteze so:

 • povišana telesna temperatura, mrzlica,
 • rdečina, slabšanje bolečine, toplota v predelu kolka,
 • kasnejši izcedek iz rane.


Okužbo je potrebno čim prej ugotoviti in zdraviti. Okužbe umetnega kolka nikoli ne zdravimo samo z antibiotikom, vedno je potrebno tudi kirurško zdravljenje. Antibiotik zaradi okužbe umetnega kolka vam lahko predpiše le ortoped, vedno pa je ob sumu na okužbo nujen pregled pri ortopedu in ustrezni diagnostični in terapevtski postopki.

Padci – v prvih tednih po operaciji lahko padec povzroči poškodbo, zaradi katere bo potrebna nova operacija, lahko pa povzroči tudi omajanje endoproteze. Tudi sicer svetujemo previdnost pred padci, ki lahko povzročijo zlom kosti ob protezi – periprotetični zlom, ki večinoma zahtevajo ponovni operativni poseg (revizijsko operacijo z osteosintezo zloma in menjavo komponent endoproteze).

Omajanje endoproteze – zaradi izboljšanih materialov umetnih kolkov ter dobre fiksacije je 20 letno preživetje endoproteze kolka okoli 90%, vseeno pa lahko v redkih primerih pride do predčasnega aseptičnega omajanja (tudi po nekaj letih). K hitrejšemu omajanju komponent endoproteze lahko pripomorejo aktivnosti, pri katerih pride do nabijanja ob trdo podlago, pogosto dvigovanje in nošenje težjih bremen, višja telesna teža ipd.

POSEBNOSTI


Občutek na koži v okolici pooperativne brazgotine pri večini pacientov ostane spremenjen v smislu zmanjšanja občutljivosti za dotik, drvenega občutka.

V kolku lahko čutite določeno napetost, zlasti pri pripogibanju. Te spremembe s časom izzvenijo in navadno ne motijo tako kot bolečina in omejena funkcija pred operacijo.

Vstavljena endoproteza kolka lahko aktivira detektorje kovin, ki jih uporabljajo za varnost na letališčih in v nekaterih zgradbah, v tem primeru o vstavljenem umetnem kolku obvestite varnostnika. Ob odpustu iz bolnišnice boste prejeli uradno knjižico kolčne endoproteze, ki poleg drugega služi tudi kot potrdilo za detektorje kovin.

Z vožnjo avtomobila lahko pričnete, ko bo vaša mišična moč dopuščala varno upravljanje avtomobila, o tem se bomo pogovorili na kontrolnem pregledu po operaciji.

Navodila smo pripravili, da bi vam posredovali čim več koristnih informacij in vam čim bolj pojasnili predlagani način zdravljenja.

Za dodatna pojasnila in svetovanje smo vam na voljo v ortopedski ambulanti in na Oddelku za ortopedsko kirurgijo.


Želimo vam čim bolj uspešno zdravljenje in okrevanje po operaciji.

 

 

 

 

Comments are closed

Področja zdravljenja