Categories:

Artroskopija je operativni poseg, pri katerem na kolku napravimo dva ali tri pol centimetrska reza, tako da v kolčni sklep uvedemo majhno kamero, ki je priključena na video monitor. Kolk napolnimo s tekočino pod pritiskom. Nato z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolčni sklep ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker je v kolčnem sklepu zelo malo prostora, je potrebno za varno uvajanje inštrumentov in kamere sklep čimbolj odpreti, to pa dosežemo s trakcijo cele spodnje okončine med operacijo. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj malih rezov, je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejše komplikacije in krajša hospitalizacija. Operacija pa je za kirurga tehnično bistveno bolj zahtevna.

Operacijo opravimo v spinalni ali epiduralni anesteziji (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol. Izjemoma uporabljamo splošno anestezijo, pri kateri med operacijo spite.

KDAJ VAM PREDLAGAMO ARTROSKOPIJO KOLKA ?

 1. prosta telesa v sklepu (če na osnovi klinične slike ali slikovnih preiskav sumimo na prosta telesa v sklepu, jih lahko artroskopsko odstranimo)
 2. okvare labruma (labrum je obroček, ki obkroža kolčno ponvico in poveča sklepno površino ter daje dodatno stabilnost sklepu; če ugotovimo raztrganino labruma, poškodovani del običajno odstranimo)
 3. okvare hrustanca (do okvar hrustanca in spodaj ležeče kosti lahko pride ob poškodbi; če to ugotovimo med artroskopijo, poškodovani del odstranimo in zagladimo hrustanec)
 4. poškodba znotrajsklepne kolčne vezi (znotraj kolčnega sklepa leži vez, ki lahko v primeru okvare povzroča bolečine in zatikanje sklepa; med artroskopijo lahko poškodovani del vezi odstranimo)
 5. začetna artroza ( artroskopija pride v poštev pri začetni artrozi (»obrabi«) kolka; če je artroza preveč napredovala, artroskopija ni smiselna, razen če ste zelo mladi in vgraditev kolčne endoproteze pri vas še ne pride v poštev)
 6. impingment – utesnitev (to je bolezen, pri kateri je glavica stegnenice tako oblikovana, da ovira gibanje v sklepni ponvici če pri operaciji moteči del glavice odstranimo)
 7. nekatere redkejše bolezni sklepne ovojnice (pri artroskopiji obolelo ovojnico odstranimo in odvzamemo vzorce za mikroskopsko preiskavo)
 8. nepojasnjena bolečina v kolku (če bolečine v kolku nismo uspeli pojasniti z vsemi obstoječimi preiskavami in imate hujše težave, vam lahko predlagamo artroskopijo kolka, ki lahko pripomore k diagnozi in zdravljenju)

OKREVANJE PO ARTROSKOPSKI OPERACIJI

Na splošno je okrevanje po artroskopskih operacijah hitro, bistveno hitrejše v primerjavi s klasičnimi odprtimi operacijami. Seveda pa je čas okrevanja odvisen od vrste artroskopske operacije.

Po operaciji boste kolk hladili z ledom, izvajali boste vaje za krepitev mišic. Ob odpustu iz bolnišnice boste dobili natančna navodila.

Za lajšanje bolečin, ki običajno niso zelo hude, boste uporabljali protibolečinska zdravila.

Takoj po operaciji lahko hodite, pri hoji boste uporabljali bergle. Bergle boste uporabljali 2 do 3 tedne, lahko tudi manj, v primeru zahtevnejše artroskopske operacije pa do 6 tednov.

Če je v kolku prisotna že artroza (»obraba«) ali poškodba hrustanca, je čas okrevanja podaljšan.

Prav tako je okrevanje daljše, če bomo pri vas opravili zahtevnejšo artroskopsko operacijo.

Iz bolnišnice odpustimo večino pacientov naslednji dan po operaciji!

Ko se bodo rane zacelile, boste 12. pooperativni dan pri svojem osebnem zdravniku odstranili šive, zatem pa lahko pričnete z fizioterapijo, ki jo boste opravljali v eni izmed bližnjih ustanov po posebnem programu!

Kakšna so lahko vaša pričakovanja po operaciji, vam bo razložil kirurg, ki vas bo operiral.

KAKŠNE SO MOŽNE KOMPLIKACIJE?

Komplikacije po artroskopiji kolka so zelo redke in večinoma blage. Možne so naslednje komplikacije:

 • okužba rane,
 • okužba sklepa (to je zelo huda komplikacija, je pa izredno redka – 0.07%),
 • komplikacije povezane s trakcijo (ker je za operacijo potrebna precej velika trakcija spodnje okončine, lahko pride do okvare mehkih tkiv v mednožju; da se to ne bi zgodilo, je potrebno bolnika pravilno namestiti na operacijsko mizo in dele, ki so podvrženi pritisku, mehko podložiti – sicer pa to ni huda komplikaji in je tudi redka – 0.2%; zaradi trakcije lahko pride tudi do prehodne okvare živcev, kar pa se brez posledic spontano izboljša),
 • zlom inštrumentov v kolčnem sklepu (do zloma inštrumenta v kolčnem sklepu pride v 0.4%, vendar se zlomljen del običajno brez vsakih posledic takoj artroskopsko odstrani, res le izjemoma je potrebno zlomljen del odstraniti z odprto operacijo),
 • okvara kožnega živca (možna je okvara kožnega živca, kar ima za posledico oslabljen občutek za dotik na zunanji strani stegna, možnost za to je 0.7%),
 • okvara večjih živcev in krvnih žil (to so zelo hude komplikacije, so pa tudi zelo redke, na svetu je opisanih le nekaj primerov),
 • trombembolični zapleti – nastanek strdkov v krvnih žilah (možnost za to je zelo majhna, zaradi minimalno invazivne operacije in hitre mobilizacije – v svetu ni opisanih primerov).

KAJ MORATE VI STORITI PRED OPERACIJO ?

Pred operacijo morate pri svojemu zdravniku opraviti osnovne preiskave.

Če ste mlajši od štirideset let, potrebujete hemogram, PČ, INR. Če pa ste starejši od štirideset let, pa poleg tega še RTG p. c. in EKG.

Če obolevate za kroničnimi boleznimi (sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk…) mora biti zdravljenje teh bolezni pred operacijo dobro urejeno, morda bo potrebna pred operacijo posebna priprava, o tem se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.

14 dni pred operacijo ne uživajte zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi (Aspirin, nesteroidni antirevmatiki…), tudi o tem se boste pogovorili s svojim osebnim zdravnikom.

Če pa ste na redni terapiji z zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi (Marevan, Plavix, Xarelto, Eliquis, Pradaxa…), pa bo potrebna posebna priprava.

Prav tako morate biti 14 dni pred operacijo zdravi v smislu prehladnih obolenj, ne smete imeti povišane telesne temperature – če se to zgodi, obvestite kirurga, ki vas bo operiral, morda bo potrebno operacijo prestaviti na kasnejši čas!

Za sprejem v bolnišnico boste prišli en dan pred predvideno operacijo. Za sprejem se javite v centralnem sprejemu kirurškega oddelka v prvem nadstropja. Sprejeti boste na ortopedsko-travmatološki odsek.

Ob sprejemu prinesite s seboj osebne stvari, pribor za osebno higieno, vsa zdravila, ki jih redno jemljete, lahko prinesete svoje copate, ne prinašajte pa večje količine denarja nakita in dragocenosti.

Za sprejem potrebujete veljavno napotnico in potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja.

S seboj morate imeti vse naročene izvide preiskav in vso obstoječo medicinsko dokumentacijo o vaši bolezni ali poškodbi.

Od polnoči naprej morate biti popolnoma tešči, ne uživajte nobene hrane in pijače.

Tekom naslednjega dne  boste operirani.

Comments are closed

Področja zdravljenja