Categories:

Ko ste po operaciji kolena in vstavitvi kolenske endoproteze odpuščeni iz bolnišnice, vas prosimo, da zaradi hitrega in uspešnega okrevanja upoštevate sledeča navodila.

  • Če boste po odpustu nadaljevali z ambulantno fizioterapijo v naši bolnišnici, bomo 12. – 14. dan po operaciji kirurške sponke odstranili tu, sicer pri vašem osebnem zdravniku. Prav tako so potrebni prevezi in toaleta rane do odstranitve sponk na 2 – 3 dni pri nas, pri osebnem zdravniku ali s strani patronažne službe.
  • Po odpustu iz bolnišnice boste izvajali ambulantno fizioterapijo v naši bolnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi, rehabilitacija v zdravilišču je predvidena po kontrolnem pregledu v ortopedski ambulanti.
  • Bolečino si lajšajte s protibolečinskimi tabletami, za katere ste ob odpustu prejeli eRecept. Bolečina je v prvih tednih po operaciji pričakovana in se bo postopoma manjšala. Po odpustu protibolečinska zdravila jemljite redno, še posebej pred izvajanjem fizioterapevtskih vaj, nato pa jih postopoma manjšajte in jih jemljite po potrebi – huda bolečina ne sme ovirati vadbe in vašega napredka.
  • 35 dni po operaciji boste dobivali zdravila proti krvnim strdkom. Običajno so ta v obliki tablet, ob odpustu boste prejeli eRecept. V primeru, da ste na terapiji z Marevanom ali imate povečano tveganje za nastanek tromboze, pa boste prejemali nizkomolekularni heparin v obliki injekcij.
  • Za lažje obuvanje čevljev vam svetujemo uporabo pripomočkov.
  • V prvih tednih po operaciji ne boste mogli voziti avta, kasneje pa se o tem posvetujte z ortopedom ali fizioterapevtom.
  • Vaje, ki ste se jih naučili v bolnišnici, izvajajte vsaj 3 krat dnevno.
  • Hodite ob opori bergel in obremenjujte operirano nogo kot ste se naučili na oddelku. Hoja je pomembna, hodite večkrat dnevno, pazite na enakomeren korak. Ko se počutite varno in brez bolečin lahko bergle postopno opustite.

V primeru zapletov kot so povišana telesna temperatura, izcedek iz rane, pordelost okolice rane, hujše bolečine ipd. se oglasite pri vašem osebnem zdravniku, ki vas bo napotil na predčasni kontrolni pregled, če bo to potrebno. O terminu pregleda se boste dogovorili z ortopedom, ki vas je operiral, po telefonu. Nikakor ne pričnite z antibiotično terapijo brez pregleda pri ortopedu.

V primeru zapletov lahko kontaktirate po telefonu tudi diplomirano medicinsko sestro na ortopedskem oddelku (tel. št. 07/39-16-417), ki bo o tem obvestila ortopeda.

Na kontrolni pregled pri ortopedu, ki vas je operiral, boste naročeni čez 2 do 6 tednov. Če bo potrebno, bomo kasneje predlagali še rehabilitacijo v zdravilišču. V primeru nepredvidenih zapletov ali nejasnosti smo vam na voljo v ortopedski ambulanti in po telefonu ali na email naslovu

Želimo vam čim boljše in čim hitrejše okrevanje po operaciji!

Comments are closed

Področja zdravljenja