Categories:

Meniskus je eden izmed najbolj pogosto poškodovanih delov kolena. Je klinaste oblike, v obliki črke C, in se kot blazinica nahaja na mestu, kjer se v kolenu stikata stegnenica in golenica. Zgrajen je iz tkiva, ki je zelo podobno hrustancu. V kolenu sta dva meniskusa (notranji in zunanji), bolj pogoste so poškodbe notranjega meniskusa.

Meniskus prispeva k stabilizaciji kolena, pomaga pri prenašanju teže in je odgovoren za lepše drsenje sklepnih površin v vseh smereh, sodeluje tudi pri mazanju oziroma lubrikaciji sklepa.

Do okvare meniskusa pride pri mlajših bolnikih med poškodbo kolena. V sklopu te poškodbe pogosto opažamo še druge travmatske okvare kolenskega sklepa (raztrganine križnih ali stranskih vezi, poškodbe hrustanca…). Pri nekoliko starejših ljudeh lahko pride do okvare meniskusa tudi brez poškodbe, v tem primeru govorimo o degenerativnih raztrganinah meniskusa.

SIMPTOMI

Pri poškodbi meniskusa mnogo bolnikov čuti in sliši v kolenu pok ali pa opisujejo, kot da bi se v kolenu nekaj strgalo ali premaknilo. Po poškodbi je običajno še možna hoja in delno obremenjevanje kolena, mnogo športnikov lahko nadaljuje s športno aktivnostjo.

Za tem pride v naslednjih dnevih kot posledica poškodbe v kolenu do razvoja vnetne reakcije, ki se kaže z naslednjimi simptomi:

  • Otekanje kolena,
  • Zbiranje tekočine v kolenu (»voda v kolenu«),
  • Okorelost in omejena gibljivost,
  • Občutljivost sklepne špranje na pritisk.

Če gre za večjo raztrganino meniskusa, se občuti tudi mehanske simptome kot so zatikanje kolena, preskoki v kolenu, občutek tujka v kolenu, občutek nestabilnosti.

V redkih primerih pa je meniskus tako poškodovan, da se strgan del meniskusa uklešči med hrustanec stegnenice in golenice, kar povzroča mehansko blokado, ki mehansko blokira popolno iztegnitev kolena.

DIAGNOZA

Za postavitev diagnoze je zelo pomembna anamneza (bolnikov opis same poškodbe in težav in občutkov, ki jih po poškodbi ima). Za tem bo ortoped opravil klinični pregled kolena, običajno se opravi tudi RTG slikanje (predvsem zaradi izključitve drugih vzrokov za težave). Pogosto predlagamo za dokončno postavitev diagnoze tudi preiskavo z magnetno resonanco, včasih pa tudi operativni pregled kolena s kamero – artroskopija.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje je vedno individualno glede na resnost težav, vrsto raztrganine, aktivnost pacienta, starost, istočasno prisotnost drugih poškodb ali obolenj v kolenu. Lahko pa zdravljenje razdelimo v kirurško in nekirurško zdravljenje.

Nekirurško – neoperativo zdravljenje:

  • Počitek z dvignjeno nogo,
  • Hlajenje,
  • Kompresijski povoj,
  • Uporaba nesteroidnih antirevmatikov za kontrolo bolečine in vnetne aktivnosti (Ketonal, Naklofen, Voltaren, Brufen…) v obliki tablet ali tudi zunanjih mazil ali gelov.

 

Comments are closed

Področja zdravljenja